Chutné a zdravé stravovanie

Zima je pre ľudské telo výzvou…. Chlad a sychravé počasie skúša našu imunitu,  nedostatok slnka  nám spôsobuje ospalosť, nízky výkon a niekedy i smútok na duši… Príjemné teplé dni sú zatiaľ vzdialené  v nedohľadne mnohých týždňov. Napriek tomu musíme podávať stále vysoké výkony v práci i doma pri starostlivosti o domácnosť a našich milovaných.  Počasie či svetlo ovplyvniť nedokážeme, môžeme si však pomôcť vhodnou stravou. Telu prospešná strava  je prirodzeným zdrojom energie pre naše správne fungovanie. Vhodným a kvalitným jedlom dodávame telu pohonné látky, z ktorých načerpáva  silu a súčasne na jej trávenie nemíňa zbytočne priveľa vlastnej energie.

Vyvážená strava nám pomáha i v prípade zvýšeného zaťaženia organizmu, nie len pri chorobe, ale aj v prípade športových výkonov (a o tie v zimnom období nie je núdza? ) alebo v čase tehotenstva. Pre detský vývoj je nesmierne dôležité  stavať  pevné základy ich telesnej schránky. 

Vyvážené, vhodné  a kvalitné jedno je prirodzeným a prvotným zdrojom väčšiny minerálov a vitamínov. 

Čo to znamená vhodné a kvalitné stravovanie? Kľúčovým slovom je „prirodzené“ potraviny. Teda potraviny, ktoré  prechádzajú čo najmenším spracovaním, nie sú nijako umelo (teda neprirodzene)  obohacované, prisládzané, menené. Ak aj prechádzajú nejakým procesom, ten má byť tiež prírode vlastný. Ľudské telo je zázrak prírody a z prírody, potrebuje byť prirodzenou súčasťou prírody –  potrebuje dýchať vzduch, piť vodu a jesť to, čo príroda  dáva.

Stravovať sa prirodzene však dnes nie je úplne jednoduché…. množstvo povinností a rýchle životné tempo nás núti aj jedlu venovať primálo pozornosti, zobrať rýchlo čosi z pultu v supermarkete, napchať do žalúdka. …  Návrat k prírode v tomto smere zrejme spočiatku vyžaduje trochu viac času premyslieť si, čo a ako bude pre našu rodinu prospešné a ako to dosiahnuť.  Môžeme začať spoznávaním rôznych múk, pretože pšenica nie je ani zďaleka jediná obilnina, ochutnať šťavy alebo kaše zaradiť do raňajkového jedálnička.  Kuchyňa  je miestom, kde láska a starostlivosť  dostávajú voňavú a chutnú podobu .

Tento obsah bol zaradený v rady a návody. Zálohujte si trvalý odkaz.