Ako mať vhodne vyvážený prísun výživy?

Aby sme vedeli fungovať,  mali dosť fyzických síl a cítili sa dobre, potrebujeme telu pomáhať.
Ľudský organizmus potrebuje kvalitnú a na minerály a vitamíny vyváženú stravu.

Potrebujeme mať dostatok potravy, naozaj potrebujeme mať dostatok kalórií – tak akurát, nehladovať, ani sa neprepchávať zbytočne. Ale samotný objem jedla nehovorí nič o  jeho hodnote, kvalite a vhodnosti. Áno – o vhodnosti je tiež dobré rozmýšľať, pretože nie všetko je vhodné pre každého.

Pokračovať v čítaní
Publikované v imunita, rady a návody | Komentáre vypnuté na Ako mať vhodne vyvážený prísun výživy?

Imunita, šport a strava

Z každej strany počúvame, že šport a pohybové aktivity sú prospešné telu i duši. Ale príliš veľká námaha môže byť nepriateľom imunity. Dlhodobá a nadmerná námaha pri  pretekoch a tréningoch môže viesť dokonca k zníženiu imunity.

Tomu môžeme predchádzať úpravou stravy a životosprávy. V prvom rade potrebujeme výrazne regenerovať – na duši i na tele a dopĺňať živiny, ktoré námahou míňame vo zvýšenej miere.

Pokračovať v čítaní
Publikované v imunita, rady a návody | Komentáre vypnuté na Imunita, šport a strava

Posilnenie imunity

Niekedy sa stane, že porucha imunity sa naozaj objaví. Je prospešné prispôsobiť domáce prostredie (napríklad s prihliadnutím na alergie), odporúča sa primeraná športová aktivita na vzduchu, otužovanie, zdravá výživa s dostatkom základných vitamínov (C, A, D) a minerálov (železo, zinok, selén atď).

Pokračovať v čítaní
Publikované v imunita, rady a návody | Komentáre vypnuté na Posilnenie imunity

Imunita a pohybová aktivita

Šport má pozitívny vplyv na imunitný systém. Pohyb, precvičenie svalov a ideálne spojené s pobytom na čerstvom vzduchu v exteriéri je základom dobrej starostlivosti o telesné zdravie.  Výskumy poukazujú na to, že  mechanické a hormonálne zmeny v tele pri športe  môžu znížiť riziko rakoviny čreva, prsníka či prostaty.

Pokračovať v čítaní
Publikované v imunita, rady a návody | Komentáre vypnuté na Imunita a pohybová aktivita

Imunitný systém

Imunitný systém vytvára v ľudskom tele  spolu s centrálnym nervovým systémom a hormónovým systémom spoločný  vládnuci  supersystém, vytvárajúci  rovnováhu organizmu. Imunita zaisťuje obranu tela proti všetkým škodlivinám (predovšetkým  proti infekciám) vonkajšieho prostredia i proti škodlivinám, ktoré vznikajú vnútri organizmu.

„Dobrá“ imunita nás ochraňuje proti vonkajším i vnútorným škodcom a škodlivinám i proti civilizačným chorobám a rozvoju zhubného nádorového bujnenia. Nedostatočná alebo oslabená imunita je imunita alergická, vyvolávajúcu astmu, sennú nádchu alebo atopický ekzém a ďalšie choroby. Imunita sa však dokáže obrátiť aj proti vlastnému telu a vyvolať autoimunitné ochorenie – napr. systémový lupus, reumatoidnú artritídu, zápal štítnej žľazy, čriev či mozgu.

Pokračovať v čítaní
Publikované v imunita, rady a návody | Komentáre vypnuté na Imunitný systém

Výnimočné ženy získali výnimočnú cenu za výnimočne aktuálny vývoj biochemickej metódy.

Nobelovu cenu za chémiu vyhrali prvýkrát v celej histórii udeľovania dve ženy (bez toho, aby boli súčasne v danom objave ocenení i muži) Ocenený bol vývoj metódy CRISPR-Cas9, ktorá umožňuje vedcom upraviť DNA akémukoľvek organizmu.

Cena bola udelená biochemičkám Emmanuelle Charpentierovej a Jennifer Doudnovej.

Pokračovať v čítaní
Publikované v z histórie | Komentáre vypnuté na Výnimočné ženy získali výnimočnú cenu za výnimočne aktuálny vývoj biochemickej metódy.

Betakarotén

Viete, že pred odchodom na dovolenku by sme sa mali predzásobiť vitamínom A, aby sme boli chránení pred spálením slnkom? Mali by sme piť denne mrkvovú šťavu a pridať si množstvo zeleniny, ktorá obsahuje betakarotén – provitamín, ktorý naše telo premieňa na vitamín A.  Ak vás predstava mrkvovej šťavy nenadchýňa, skúste zvážiť iné možnosti, ako telu dôležitý vitamín A dostatočne doplniť.

Vitamín A naše telo vytvára ale potrebuje  na to provitamín – v tomto prípade betakarotén. (Karotén…. ach… sme nazad pri mrkve.?)

Pokračovať v čítaní
Publikované v rady a návody | Komentáre vypnuté na Betakarotén

Slávni farmaceuti: August Oetker

Doktor Oetker  je populárna značka medzi všetkými, ktorí sa venujú kuchárskemu a hlavne pekárskemu umeniu. August Oetker, prírodovedec a vynálezca, však patrí nie len do kuchyne, ale určite patrí aj do oblasti farmácie. 

Pokračovať v čítaní
Publikované v slávni farmaceuti, z histórie | Komentáre vypnuté na Slávni farmaceuti: August Oetker

Slávni farmaceuti: John Stith Pemberton

Možno nepoznáte meno tohto  farmaceuta. Celkom určite však poznáte to, čo vynašiel. Pán Pemberton je osoba zodpovedná  za zrod azda najslávnejšieho nealkoholického nápoja Cocacoly. To však nebolo jeho cieľom.

Pokračovať v čítaní
Publikované v slávni farmaceuti, z histórie | Komentáre vypnuté na Slávni farmaceuti: John Stith Pemberton

Slávni farmaceuti: Frances Elizabeth Deacon Potter

Ženám dlho nebolo dopriate uplatnenie v  prírodovedeckých odboroch.  Niektoré však dokázali použiť svoje  nadanie a pretaviť svoj zuájem do zmysluplného povolania napriek nepriazni spoločnosti. 

Frances Deacon patrí k pionierkam medzi ženami – chemičkami a farmaceutkami. Veľká Británia  prijala v roku  1868 zákon, podľa ktorého mohli s liečivami nakladať len ľudia,ktorí zložili odbornú skúšku po preukázateľnej aspoň trojročnej praxi.  Zákon vyslovene spomína aj možnoť, aby skúškou prechádzali i ženy.

Frances  zložila skúšku ako prvá zo žien. Bola jednou z 215 žien, ktoré sa v  roku 1869  zúčastnili na prvej odborné skúške. Hoci sa može zdať toto číslo ako veľký počet, tieto ženy tvorili len necelé  2 (!) percentá  zo všetkých zúčastnených na skúške. Po úspešnom absolvovaní  skúšky odbornej spôsobilosti, mohli tieto ženy viesť lekáreň, ale nesmeli byť v súčasťou komory lekárnikov,  v žiadnom prípade nemohli  zastávať akúkoľvek funkciu v štruktúre  tejto organizácie.

Frances pracovala v lekárni svojho otca pred i po skúške ako jeho asistentka. V roku 1875 sa vydala, čo pre väčšinu žien bolo ukončením odbornej práce. Frances však naďalej zostáva registrovaná s platnou licenciou a  popri starostlivosti o tri nevlastné dcéry a jedného vlasstného syna sa  naďalej venovala aj lekárnictvu. Prinajmenšom od roku 1880  mala svoju vlastnú lekáreń v mestečku  Fleckney. Prax neopustila až do veku veku 92 rokov ( to sa písal rok 1930) a v povolaní jej pomáhala nevlastná dcéra a neskôr i  vnučka.

Publikované v slávni farmaceuti, z histórie | Komentáre vypnuté na Slávni farmaceuti: Frances Elizabeth Deacon Potter