Betakarotén

Viete, že pred odchodom na dovolenku by sme sa mali predzásobiť vitamínom A, aby sme boli chránení pred spálením slnkom? Mali by sme piť denne mrkvovú šťavu a pridať si množstvo zeleniny, ktorá obsahuje betakarotén – provitamín, ktorý naše telo premieňa na vitamín A.  Ak vás predstava mrkvovej šťavy nenadchýňa, skúste zvážiť iné možnosti, ako telu dôležitý vitamín A dostatočne doplniť.

Vitamín A naše telo vytvára ale potrebuje  na to provitamín – v tomto prípade betakarotén. (Karotén…. ach… sme nazad pri mrkve.?)

Betakarotén sa v pečeni premieňa na vitamín A  a to len v takom množstve, aké telo potrebuje. Nedá  sa ním predávkovať. Pokiaľ užívate nadmerné množstvo betakaroténu nanajvýš  sa môže stať, že sa vám pokožka začne sfarbovať do žlta až oranžova. A to občas naozaj vidno.  Niektoré maličnké detičky, ktoré s príkrmami len začínajú a statočne bojujú s rôznymi druhmi zeleniny, ale mrkva im vyslovene chutí, naozaj tentooranžový nádych pokožky majú.

Betakarotén bojuje proti voľným radikálom, ktoré vznikajú vplyvom UV žiarenia. Neochrái kožu pred poškodením buniek, ale dokáže napraviť škody. Pomáha zvládnuť život o slnečnou alergiou a pomáha dlhšie si udržať dovolenkové opálenie. Okrem toho však aj dodáva živiny zubom aj vlasom, zlepšuje zrak a chráni telo pred infekciami. Je účinným prostriedkom pri zvýšenej činnosti štítnej žľazy, podieľa sa na aktívnej regenerácii očného farbiva, neutralizuje voľné radikály vo vnútri oka (Nie nadarmo sa predsa hovorí – Jedz mrkvičku, budeš dobre vidieť.),pozitívne vplýva na imunitu,znižuje riziko rakoviny pľúc, chráni sliznice v tele proti baktériám a vírusom

Vedecké štúdie potvrdzujú, že  užívanie betakaroténu chráni pred prípadným spálením pokožky slnením, ale aby toto fungovalo, je potrebné  doĺňanie betakaroténu dlhodobo pred pobytom na slnku. 

Betakarotén nájdete tiež v zelenine ako je mrkva, Petržlen, špenát, paprika a rajčiny Do zeleninového šalátu by sme mali pridať trošku tuku, lebo  betakarotén  je rozpustný v tukoch, len tak vie naše telo efektívne  prijať a využiť túto dôležitú živinu.

Tento obsah bol zaradený v rady a návody. Zálohujte si trvalý odkaz.