Imunita, šport a strava

Z každej strany počúvame, že šport a pohybové aktivity sú prospešné telu i duši. Ale príliš veľká námaha môže byť nepriateľom imunity. Dlhodobá a nadmerná námaha pri  pretekoch a tréningoch môže viesť dokonca k zníženiu imunity.

Tomu môžeme predchádzať úpravou stravy a životosprávy. V prvom rade potrebujeme výrazne regenerovať – na duši i na tele a dopĺňať živiny, ktoré námahou míňame vo zvýšenej miere.

Zloženie  našej stravy a následne zdravie nášho tráviaceho traktu má kľúčovú úlohu pre správne fungujúcu imunitu. Zdravé trávenie predstavuje zásadnú podmienku pre fungujúcu imunitu. Trávenie je prestupom medzi vonkajším a vnútorným svetom nášho tela. Povrch celého trávenia je oveľa väčší ako povrch našej pokožky. Prichádza do styku s najväčším množstvom mikroorganizmov a obsahuje až 60 % zo všetkých imunitných buniek v organizme. Takže to, čo a ako konzumujeme, je pre našu imunitu zásadné.

Tvrdý tréning a dodržiavanie diéty spolu súvisia. Či už ste športovcom a snažíte sa o čo najlepšie výkony, a preto  si upravujete stravu, alebo ste sa rozhodli tvrdým tréningom a prísnou diétou znížiť svoju hmotnosť, aktivita a jedlo majú byť pomocou, nie mučením. Zníženie hmotnosti a dobrá telesná kondícia sú určite dobrý nápad, súčasne však doprajte telu naozaj kvalitnú hodnotnú stravu – bez chémie a čo najčerstvejšiu.  Dnes máme veľký výber potravín, nemusíme sa obmedzovať na zaručené recepty starej mamy.  Psychickú kondíciu si môžeme veľmi prospešne zdvihnúť štúdiom a objavovaním nových jedál, doteraz nepoužívaných surovín – napríklad poznávaním rôznych druhov múk, používaním šošovicovej, ryžovej, pohánkovej múky, nie len pšeničnej. Výbornou výzvou môže byť nachádzanie spôsobov ako chutne piecť a používať pritom menej cukru. (Vedeli ste, že cukor býval luxusná surovina? Ale aj dovtedy ľudia jedávali sladkosti – čo pridávali do koláčov? Napríklad pomleté sušené hrušky).

Nárazové diéty sú zdravotným rizikom pre našu imunitu – rýchla strata hmotnosti pri  diéte spomaľuje metabolizmus.  Ešte horšie je, že ľubovoľnou nárazovou diétou vážne ohrozujete svoje zdravie. Rýchle schudnutie ničí imunitný systém a vedie k zvýšenému výskytu infekcií. Ohrozuje aj srdcovo-cievny systém. Navyše, radikálna diéta vplýva aj na našu psychiku.  A napokon  nárazové diéty nielenže nefungujú, ale skutočnou výzvou pri chudnutí je niečo úplne iné – trvalo zmeniť svoj životný štýl tak, aby sa nižšiu hmotnosť podarilo udržať dlhodobo.

Tento obsah bol zaradený v imunita, rady a návody. Zálohujte si trvalý odkaz.