Imunita a pohybová aktivita

Šport má pozitívny vplyv na imunitný systém. Pohyb, precvičenie svalov a ideálne spojené s pobytom na čerstvom vzduchu v exteriéri je základom dobrej starostlivosti o telesné zdravie.  Výskumy poukazujú na to, že  mechanické a hormonálne zmeny v tele pri športe  môžu znížiť riziko rakoviny čreva, prsníka či prostaty.

Štúdia nemeckých vedcov z roku 2008 porovnávala v skupine zdravých športovcov a zdravých nefajčiarov, ktorí nešportovali, schopnosti reprodukovať,  obnovovať a uzdravovať bunky prostredníctvom dĺžku tzv. telomér. Teloméry sa skracujú vždy, keď sa bunka delí a tá sa následne stáva zraniteľnejšou. Zistilo sa však, že u profesionálnych športovcov sa aktivoval enzým telomeráza, ktorý dokáže teloméry opravovať, zabraňuje teda ich skracovaniu a zvyšuje tak odolnosť buniek. Skracovanie telomér sa spomalilo aj v bielych krvinkách, takzvaných leukocytoch, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu vo fungovaní imunitného systému.

Primerané telesné cvičenie (tu nehovoríme o príliš namáhavom športovaní, pokojne  sem zaraďujeme rekreačné športovanie pre radosť z pohybu) 3-4 krát za týždeň v trvaní 15-60 min pri 40-60 % intenzite maximálnej spotreby kyslíka,  výrazne pozitívne vplýva na organizmus.  Príliš namáhavý a dlhotrvajúci tréning je pre telo vyčerpávajci a môže spôsobiť  problém s obranyschopnosťou tela.  Po akútnej fyzickej záťaži vzniká krátkodobá prechodná imunosupresia – obdobie zníženej imunitnej odolnosti (tzv. – imunosupresívne okno – „the open window“), ktorá môže pretrvávať približne 3 – 12 hodín.

Tento obsah bol zaradený v imunita, rady a návody. Zálohujte si trvalý odkaz.