Posilnenie imunity

Niekedy sa stane, že porucha imunity sa naozaj objaví. Je prospešné prispôsobiť domáce prostredie (napríklad s prihliadnutím na alergie), odporúča sa primeraná športová aktivita na vzduchu, otužovanie, zdravá výživa s dostatkom základných vitamínov (C, A, D) a minerálov (železo, zinok, selén atď).

Pri posilnení imunity sa pozítivne používajú aj iné látka – napríklad imunoglukány, ktoré pôsobia nešpecificky. Sú to látky prírodného pôvodu, ktorých užívanie sa prejaví v lepšej ochrane pred vírusmi, baktériami a pri záťaži organizmu fyzickým a/alebo psychickým stresom, ako aj pri prevencii a podpornej liečbe rakoviny.

Rastlinná ríša nám tiež ponúka široký výber podporovateľov imunity:napr. echinacea, ženšen, tea tree (teda čajovníkový olej) a iné.

Prínosom v liečbe porúch imunity je aj systémová enzýmoterapia. Pri nej ssa prijímajú do tela enzýmy živočíšneho a rastlinného pôvodu.  Enzýmy pomáhajú zlepšíť a následne vyliečiť zápal v tele.

V poslednom čase sa veľká pozornosť venuje aj črevnej mikroflóre a jej priaznivému ovplyvňovaniu tzv. probiotikami. Probiotiká sú živé kultúry mikroorganizmov – laktobacily, bifidobaktérie a ďalšie.  Pôsobia preventívne v prvom rade  proti infekciám čreva ale následne zdravé črevo znamená aj vyššiu schopnosť odolávať alebo zvládnuť iné infekcie. V dlhodobých štúdiách má ich podávanie ochranný účinok aj proti alergiám.

Imunitu ovplyvňujúci účinok majú aj viaceré vitamíny, predovšetkým C, E, betakarotén. V zime viacerým chýba aj dostatok ,,slnečného vitamínu D”.

Mávame tiež nedostatok minerálov, čím naše telo trpí.  Nemáme zväčša dostatok zinku, keďže konzumujeme málo strukovín a na Slovensku navyše máme v pôde málo selénu.

Na tabletky treba myslieť len ako na poistku, pretože zdravá a pestrá strava obsahujúca čerstvú zeleninu a ovocie prispieva k lepšej funkcii imunitného systému. To, čo v tabletkách pôsobí izolovane, v mrkve či jablku pôsobí komplexne spolu s ostatnými prírodnými zložkami.

Enzýmy, ktoré sa nachádzajú v ovocí a zelenine, spolupracujú pri transporte vitamínov, a tým sú vitamíny účinnejšie. Zároveň sú ľahšie vstrebateľné, telo ich dokáže efektívnejšie využiť a nehrozí pri nich predávkovanie.

Nie vždy však vieme ovplyvniť množstvo prijímaných hodnotných látok – naša pôda neobsahuje dostatok minerálov a teda ani zelenina ich neobsahuje toľko, koľko potrebujeme. Preto je niekedy, najmä pri zvýšenej záťaži, veľmi prospešné telu vypomôcť aj pridanými  vitamínmi a minerálmi.

Tento obsah bol zaradený v imunita, rady a návody. Zálohujte si trvalý odkaz.