Imunitný systém

Imunitný systém vytvára v ľudskom tele  spolu s centrálnym nervovým systémom a hormónovým systémom spoločný  vládnuci  supersystém, vytvárajúci  rovnováhu organizmu. Imunita zaisťuje obranu tela proti všetkým škodlivinám (predovšetkým  proti infekciám) vonkajšieho prostredia i proti škodlivinám, ktoré vznikajú vnútri organizmu.

„Dobrá“ imunita nás ochraňuje proti vonkajším i vnútorným škodcom a škodlivinám i proti civilizačným chorobám a rozvoju zhubného nádorového bujnenia. Nedostatočná alebo oslabená imunita je imunita alergická, vyvolávajúcu astmu, sennú nádchu alebo atopický ekzém a ďalšie choroby. Imunita sa však dokáže obrátiť aj proti vlastnému telu a vyvolať autoimunitné ochorenie – napr. systémový lupus, reumatoidnú artritídu, zápal štítnej žľazy, čriev či mozgu.

Problémom dnešných vyspelých krajín už v bežnej situácii  nie sú infekčné ochorenia ako kedysi. Vystriedali ich poruchy imunity. Tie sú základom vzniku civilizačných ochorení. Zníženie imunity – teda aktivity obrany tela, spôsobuje nádorové ochorenia, naopak, nadmerná imunita organizmu  (teda prílišné bránenie sa aj vtedy, keď to nie je potrebné) na určité podnety je dôvodom alergií a autoimunitných ochorení.

Za posledné roky sa výrazne zmenil náš životný štýl.  Používame a sme zvonku atakovaní nadmerne  používaním chemických látok, znečisteným životným  prostredím, chronickým stresom,  prikrátkym a nekvalitným spánkom a častokrát nadôvažok aj  nedostatkom pohybu.
Nie sme dostatočne fyzicky zdatní, sme obézni,  máme nesprávne držanie tela, ochabnuté svaly, nie sme otužilí. Naopak sme unavení, nevyspatí, vyčerpaní. Pijeme priveľa kávy, alkoholu, fajčíme, dýchame nezdravý vzduch a pijeme málo obyčajnej vody.

  • Čo môžeme urobiť hneď?
  • Piť dostatok vhodných tekutín
  • Obmedziť množstvo alkoholu
  • Konzumovať len primerané množstvo kávy
  • Snažiť sa dostatočne kvalitne a dostatočne dlho spať
  • Jesť hodnotné a vyvážené jedlo
  • Tráviť viac času tam, kde je vzduch čistý (alebo aspoň čistejší)

Tento obsah bol zaradený v imunita, rady a návody. Zálohujte si trvalý odkaz.