Slávni farmaceuti: August Oetker

Doktor Oetker  je populárna značka medzi všetkými, ktorí sa venujú kuchárskemu a hlavne pekárskemu umeniu. August Oetker, prírodovedec a vynálezca, však patrí nie len do kuchyne, ale určite patrí aj do oblasti farmácie. 

Doktor Oetker je pre nás zväčša obchodná značka, ale názov značky nie je  vymyslený, tento pán doktor naozaj existoval. Narodil sa v roku v roku 1862 v Nemecku v rodine pekárov. Vyštudoval prírodné vedy a neskôr získal aj doktorát na fakulte filozofie.

Svoje podnikanie začal v oblasti farmácie, keď si kúpil a úspešne viedol lekáreň. Sloganom jeho lekárenského podnikania bolo „Kvalita je najlepší recept“ a snažil sa držať tohto motta poctivo a riadne – jeho pýchou bolo laboratórium s perfektnou výbavou a starostlivá príprava jednotlivých liekov.

Ale vášňou boli chemické pokusy a objavy. Práca jeho rodičov ho inšpirovala k pokusom v oblasti pečenia, snažil sa prakticky využiť znalosti z chémie. Zaujímavou témou druhej polovice 19. storočia bolo „ako upiect pečivo nadýchané, krehké súčasne I trvanlivé….  Doktor Oetker nebol jediný, kto sa tomuto problému venoval – vo Veľkej británii I v USA bolo viacero prvých možností ako sa dopracovať k takémuto výsledku – pokusy  s vínnym kameňom, sódou na pečenie…. Dr. Oetker dokázala vytvoriť ľahko použiteľný „prások na pečenie“ – prášok, ktorý bol stabilnou a trvanlivou  kombináciou chemických látok, ktoré začali reaogovať až po zmiešaní s vodou a vytvorili skutočne nadýchané a ľahučké cesto – a prášok v ceste nebolo chuťovo vôbec cítiť. A tento výrobok začal masovo produkovať a predávať do bežných domácností od roku 1890.  Svoju lekáreň neskôr predal a venoval sa už len svojmu podnikaniu s práškom na pečenie. Úspešnú potravinársku firmu  prevzal jeho vnuk.

Tento obsah bol zaradený v slávni farmaceuti, z histórie. Zálohujte si trvalý odkaz.