Slávni farmaceuti: John Stith Pemberton

Možno nepoznáte meno tohto  farmaceuta. Celkom určite však poznáte to, čo vynašiel. Pán Pemberton je osoba zodpovedná  za zrod azda najslávnejšieho nealkoholického nápoja Cocacoly. To však nebolo jeho cieľom.

John Pemberton  bol Američan, šudoval odbor farmácie a stal sa riadne registrovaným farmaceutom. Potom však do jeho života zasiahla Americká občianska vojna. Musel narukovať, bojovať a utrpel zranenia, ktorých následky si niesol do konca života. V dôsledku zranení trpel bolesťami a snažil sa s nimi bojovať. Jedným zo spôsobov ako sa brániť bolesti v tej dobe bolo užívanie morfia. Nebol v tomto probléme  osamelý, podobne na tom bolo veľké množstvo ľudí. Morfiu síce pomohlo cetrpieť bolesťou, ale súčasne vyvinulo ťažkú závislosť. Svojou odbornosťou sa snažil  nájsť riešenie pre seba I iných – ako sa chrániť pred bolesťou a  súčasne nestať sa narkomanom.

Najprv sa snažil vytvoriť prostriedok, ktorý by odstránil pocit bolesti a neobsahoval by opium. Takto vznikol prdukt známy ako“Pemberton’s French Wine Coca” , obsahoval však výťažok z listov Cocy, takže to nebolo bez závoslosti….  Cocalisty sa však v tej dobe naozaj používali ako liečivo pri depresiách, hystérii, emocionálnej nestálosti a boli odporúčané obzvlášť ženám.  Neskôr však boli z receptúry absolútne odstránené.

Bolo tiež potrebné vytvoriť úplne nealkoholickú verziu, pretože spoločnosť silne brojila proti zničujúcemu alkoholizmu. Výsledok sa spočiatku predával pod menom Pemberton a nápoj bol predávaný v lekárňach. Názov CocaCola vymyslel obchodný Pembertonov partner. Spočiatku  nápoj nebol veľmi populárny napriek marketingovým snahám syna Charlesa. Sytuácia sa zmenila až po tom, ako Pembertonovci svoj produkt predali obchodnej spoločnosti.

Pemberton zomrel ako 57 ročný, jeho telo bolo ničené až do konca života závislosťou, bol však stále uznávaný a obľúbený, v deň jeho pohrebu boli na jeho počesť zatvorené všetky lekárne v meste.

Tento obsah bol zaradený v slávni farmaceuti, z histórie. Zálohujte si trvalý odkaz.