Slávni farmaceuti: Sir Alexander Fleming

Poznáte to….  krabička s kúskom desiatového chlebíka ostala v batohu. Batoh ležal v kúte deň, dva, tri, možno i týždeň…. Obsah krabičky sa zmenil  k nepoznaniu na odpornú plesnivú a zapáchajúcu hmotu.  Odporná predstava (a občas  i realita v domácnosti s deťmi ? ) Ale práve niečo takéto sa stalo  základom senzačného objavu antibiotických liečiv.

Pokračovať v čítaní
Publikované v slávni farmaceuti | Komentáre vypnuté na Slávni farmaceuti: Sir Alexander Fleming

Slávni farmaceuti: Agatha Christie

Slávnu spisovateľku (žila v rokoch 1890-1976) väčšina z nás pozná ako autorku neodolateľných detektívok. Vytvorila slávne postavy znalcov hlbín a zákutí ľudských duší. Slečna Marplová a Hercules Poirot  sú v knihách a adaptovaných seriáloch postavy  vykreslené tak dokonale, že máme  pocit, že naozaj žili.

Pokračovať v čítaní
Publikované v slávni farmaceuti | Komentáre vypnuté na Slávni farmaceuti: Agatha Christie

Výživa športovcov

Správajte sa k sebe, ako by ste boli svoje vysnívané auto

Naše telo je mašina schopná podávať neuveriteľné výkony. A zrovna tak vie vcelku rýchlo meniť tvar podľa toho, ako ju používate a aké palivo do nej pumpujete.

Že je absolútne žiaduce dopriať si pohyb? To je jasné. Mnoho ľudí však podceňuje dôležitosť správnej stravy a po tréningu sa bez výčitiek nafutruje blafy bez výživovej hodnoty, zato často s vysokým obsahom rafinovaného cukru, či tuku. Pritom do svojho naftožrúta by benzín v živote nenaliali.

Pokračovať v čítaní
Publikované v rady a návody | Komentáre vypnuté na Výživa športovcov

Zinok

Zinok je stopový prvok, ktorý  prebúdza k aktivite približne  100 enzýmov v ľudskom tele. Je koncentrovaný najmä vo svaloch, kostiach, koži, obličkách, podžalúdkovej žľaze, očiach a u mužov v prostate. Jeho význam vo výžive človeka  bol objavený až v 60. rokoch dvadsiateho storočia potom, čo boli zaznamenané pozitívne účinky pri deťoch, ktoré dovtedy neprospievali.

Pokračovať v čítaní
Publikované v rady a návody | Komentáre vypnuté na Zinok

Imunita

Zdravá a silná imunita, teda obranyschopnosť organizmu, je základom  dobrého a šťastného života. Nie nadarmo si tak často medzi sebou prajeme zdravie.  Predovšetkým zdravie…  udržať či prinavrátiť si ho však častokrát vôbec nie je jednoduché.  Druhá polovica zimy a predjarie býva veľmi zaťažkávajúcou skúškou pre  všetkých ľudí. Pre rodiny s deťmi alebo pre seniorov ešte viac.  Nádcha,  pokašliavanie, kašeľ, bolesť hrdla…. Vyskočiť z kolotoča je ťažké. 

Imunitu si treba chrániť a starať sa o ňu. Náš organizmus potrebuje vitamíny a minerály v dostatočnom množstve a prijateľnej forme. Ideálne  prostredníctvom pestrej stravy. Toto však  nie je vždy možné.  Naša strava nie je na vitamíny a minerály dostatočne bohatá. A obzvlášť v prípade vyššieho zaťaženia – v čase náporu infekcií, počas rekonvalescencie, v ranom veku, v puberte či v starobe, alebo pre veľkom vypätí – pracovnom, športovom alebo pri zvýšenej psychickej záťaži – strava potrebuje doplniť vhodnými doplnkami výživy.  

Pokračovať v čítaní
Publikované v imunita, rady a návody | Komentáre vypnuté na Imunita

Vitamín C

Vitamín C, tiež známy ako kyselina L-askorbová (L-300) je dôležitou súčasťou tela  každého zdravého človeka.

Pomáha telu vysporiadať sa s ťažkými  kovmi, v tele pôsobí ako antioxidant a pomáha  vytvárať kolagén, ktorý zabezpečuje zdravé ďasná, zuby, kosti a krvné cievy. Človek  nie ej schopný vytvárať vo svojom tele vitamín C, je odkázaný na jeho externý príjem v potrave alebo  vitamínovými prípravkami.

Pokračovať v čítaní
Publikované v imunita, rady a návody | Komentáre vypnuté na Vitamín C

Ovocné a zeleninové šťavy pre zdravie

V obchodoch je veľké množstvo štiav. Sú rôzne podľa chuti i zloženia. Sú (rôzne) konzervované alebo aj nekonzervované… Sú 100% alebo riedené, ovocné, zeleninové, ovocno – zeleninové…. s cukrom alebo bez cukru, so sladidlami alebo bez nich… Ako si vybrať?

Najčastejšie nachádzame tieto šťavy:

  1. Prírodná 100-percentná šťava. Vyrába sa formou obnovy z koncentrátu. Na prípravu koncentrátu sa najskôr získa šťava, ktorá sa vylisuje z čerstvej zeleniny, bobuliek alebo ovocia. Tak vznikne šťava po prvom vylisovaní. Potom sa táto šťava varí na koncentrát, pričom niekoľkokrát zmenší svoj objem, aby preprava bola úspornejšia.
    Pri odparovaní sa v šťave zničí vitamín C, miznú niektoré aminokyseliny a uhľohydráty, vyprchávajú éterické oleje a fermenty, ktoré sú pre organizmus užitočné.
    Potom sa koncentrát rozriedi s vodou do pôvodného objemu. Tak sa získava „prirodzená“ alebo tiež „100-percentná“ šťava.
  2. Nektár. Ide o nápoj vyrobený z obnovenej šťavy. Čiže vezme sa obnovená šťava, ktorej obsah nesmie klesnúť pod 25%. Potom sa do takej šťavy pridá voda, cukor, kyselina citrónová alebo askorbová, a prírodné arómy. Tak vznikne nektár.
  3. Nápoj s obsahom šťavy. Toto je ešte ďalej od skutočnej ovocnej, či zeleninovej šťavy. Obsahujú menej šťavy a viac vody. Približne 90% tvorí voda, cukor, farbivá a príchute. Na výrobu takýchto nápojov sa môžu používať umelé príchute, farbivá a konzervanty, ktoré sú pri výrobe ovocnej šťavy a nektáru zakázané.

Ak chcete naozaj piť šťavu, musíte si ju vyrobiť doma, alebo kúpiť prírodnú šťavu, ktorá nebola nikdy koncentrátom, neboli do nej pridávané konzervanty, sladidlá ani cukry.

  • Pite šťavu pred jedlom asi 30 až 40 minút, vtedy je najužitočnejšia, pretože v prázdnom žalúdku sa rýchlo vstrebá a okamžite sa začne podieľať na biochemických procesoch.
  • Po jedle šťavu radšej nepite, zvlášť ovocnú. Len čo sa zmieša s jedlom, spôsobí vylúčenie veľkého množstva plynov v črevách.
  • Šťavu by sme mali piť cez slamku a potom si vypláchnuť ústa vodou. Šťavy totiž obsahujú veľa organických kyselín, ktoré zmäkčujú a narušujú tvrdé zubné tkanivá.
  • Zeleninových štiav (s výnimkou rajčinovej) by sa nemalo piť príliš veľa, radšej si ich zmiešajte s ovocnými.
  • Šťavy z kôstkového ovocia ako sú višne, marhule, broskyne, či slivky, by ste nemali miešať s inými šťavami.
  • Šťavy z ovocia a jahôd obsahujúcich jadierka (jablká, ríbezle, hroznové víno) môžete pokojne miešať s inými šťavami. Napríklad jablčná šťava sa skvele spája so zeleninovými šťavami ako je mrkvová, cviklová alebo kapustová šťava.
  • Keď si doma vyšťavíte ovocie alebo zeleninu, vypite ich čo najskôr. Ak nevládzete, pokvapkajte ich citrónovou šťavou, prikryte a uskladnite v chladničke. Ak zhnedne, už nemá toľko biologicky prospešných látok (to len veľa látok zoxidovalo), ale pokojne ju môžete vypiť.
  • Koľko šťavy môžete denne vypiť, to závisí od celkového kalorického príjmu. Môžu to byť 2 až 3 dcl ovocnej šťavy. Pri zeleninovej ešte o trochu viac.
Publikované v rady a návody | Komentáre vypnuté na Ovocné a zeleninové šťavy pre zdravie

Vitamín D je Dôležitý

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt vitamin d structure

Vitamín D pomáha vstrebávaniu vápnika, jeho uchovaniu a využitiu. Pomáha upokojovať nervy, tám napomôže i k zdravému spánku a znižuje citlivosť na bolesť. Vitamín D je prospešný a nenahraditeľný v celom našom tele, v mnohých oblastiach. Hoci býva veľmi často spájaný s osteoporózou, pomôže vám zvýšiť imunitu. Nedostatok D-čka spôsobuje únavu a depresiu či syndróm nepokojných nôh.

Vďaka D vitamín dokážeme vstrebať  vápnik z potravy  a udržuje jeho rovnováhu v pomere k fosforu.  Toto všetko pomôže k zdraviu a pevnosti vašich kostí a zubov. Obmedzuje zároveň zhubné množenie buniek v prípadoch rakoviny prostaty, kože, hrubého čreva a prsníka. Znižuje aj riziko vysokého krvného tlaku. Jeho nedostatok tiež znamená pokles tvorby inzulínu a riziko poruchy glukózovej tolerancie a cukrovky prvého typu.

Pokračovať v čítaní
Publikované v rady a návody | Komentáre vypnuté na Vitamín D je Dôležitý

Značka Bausch + Lomb?

John Jacob Bausch bol nemecký imigrant v USA. Usadil sa v Rochesteri a v roku 1853 sa založil malý obchodík s optickými výrobkami. Obchodík prosperoval, ale na jeho rozvoj potreboval pomoc malého kapitálu. Požiadal pána Henryho Lomba, s ktorým ho spájala dobré priateľstvo, o pôžičku 60 dolárov. Dohodli sa, že ak firma bude prosperovať, stanú sa spoločníkmi.

Pokračovať v čítaní
Publikované v z histórie | Komentáre vypnuté na Značka Bausch + Lomb?

Poznáte prírodnú pomoc pre diabetikov? Gymnema sylvestre

Gymnema lesná (Gymnema sylvestre) je jednou z najúčinnejších bylín na diabetes, používaných aj v tradičnej indickej medicíne.  Právom vyslúžila prívlastok “zabijak cukru“. Jej využitie je predovšetkým pri liečbe diabetu, no nestratí sa ani pri metabolickom syndróme. Mnohým pomôže aj pri  regulácii chuti na sladké a vobec chuti na jedlo.

Gymnema lesná nájdete pomenovanú tiež ako Gymnema sylvestre, Gymnema sylvestris, Gurmarbooti, Periploca of the woods, Meshasringi. 

Hlavnými obsahovými látkami gymnemy lesnej sú glykozidy, hlavne kyselina gymnemová, gymnestrogenin, gymnemagenin a jeho O-iso-propyliden. Z dalších látek je v listoch obsiahnutý napr. peptid gurmarin

Pri bežnom dávkovaní (400 mg extraktu denne) neboli zistené vedľajšie účinky ani nežiadúce interakcie s inými liečivami. Účinok zníženia hladiny cukru v krvi spôsobuje hlavne konduritol A.

Gymnema lesná (Gymnema sylvestre) má dlhú históriu využitia v tradičnej indickej medicíne a pri liečení diabetu sa tu používa viac ako 2000 rokov. V tradičných ájurvédskych textoch sú indikácie rôzne, napr. pri migréne, kožných chorobách, zväčšených lymfatických uzlinách.V súčasnej indickej medicíne sa listy používajú ako antidiabetikum. Klinické štúdie dokázali efekt zníženia hladiny krvného cukru. U pacientov s diabetes 1. typu sa účinok prejavuje znížením potreby inzulínu, u diabetes 2. typu umožňuje zníženie množstva užívaných  liekov.  Pri užívaní prípravkov z tejto rastliny sa doporučuje konzultácia s kvalifikovaným lekárom a starostlivá kontrola hladiny cukru v krvi. Nemožno ich používať akonáhradu inzulínu.

V  tradičnej indickéj medicíne sú využívané aj iné druhy rodu gymnema, hlavne G. montanum a G. hirsutum. Využitie je podobné ako u gymnemy lesnej. V čínskej medicíne sa používa i druh G. inodorum, ktorý slúži hlavne k liečbe tuberkulózy a detskej obrny.

Publikované v bylinky, rady a návody | Komentáre vypnuté na Poznáte prírodnú pomoc pre diabetikov? Gymnema sylvestre