Poznáte to…. krabička s kúskom desiatového chlebíka ostala v batohu. Batoh ležal v kúte deň, dva, tri, možno i týždeň…. Obsah krabičky sa zmenil k nepoznaniu na odpornú plesnivú a zapáchajúcu hmotu. Odporná predstava (a občas i realita v domácnosti s deťmi ? ) Ale práve niečo takéto sa stalo základom senzačného objavu antibiotických liečiv.
Slávnu spisovateľku (žila v rokoch 1890-1976) väčšina z nás pozná ako autorku neodolateľných detektívok. Vytvorila slávne postavy znalcov hlbín a zákutí ľudských duší. Slečna Marplová a Hercules Poirot sú v knihách a adaptovaných seriáloch postavy vykreslené tak dokonale, že máme pocit, že naozaj žili.
Správajte sa k sebe, ako by ste boli svoje vysnívané auto
Naše telo je mašina schopná podávať neuveriteľné výkony. A
zrovna tak vie vcelku rýchlo meniť tvar podľa toho, ako ju používate a aké
palivo do nej pumpujete.
Že je absolútne žiaduce dopriať si pohyb? To je jasné. Mnoho ľudí však podceňuje dôležitosť správnej stravy a po tréningu sa bez výčitiek nafutruje blafy bez výživovej hodnoty, zato často s vysokým obsahom rafinovaného cukru, či tuku. Pritom do svojho naftožrúta by benzín v živote nenaliali.
Zinok je stopový prvok, ktorý prebúdza k aktivite približne 100 enzýmov v ľudskom tele. Je koncentrovaný najmä vo svaloch, kostiach, koži, obličkách, podžalúdkovej žľaze, očiach a u mužov v prostate. Jeho význam vo výžive človeka bol objavený až v 60. rokoch dvadsiateho storočia potom, čo boli zaznamenané pozitívne účinky pri deťoch, ktoré dovtedy neprospievali.
Zdravá a silná imunita, teda obranyschopnosť organizmu, je základom dobrého a šťastného života. Nie nadarmo si tak často medzi sebou prajeme zdravie. Predovšetkým zdravie… udržať či prinavrátiť si ho však častokrát vôbec nie je jednoduché. Druhá polovica zimy a predjarie býva veľmi zaťažkávajúcou skúškou pre všetkých ľudí. Pre rodiny s deťmi alebo pre seniorov ešte viac. Nádcha, pokašliavanie, kašeľ, bolesť hrdla…. Vyskočiť z kolotoča je ťažké.
Imunitu si treba chrániť a starať sa o ňu. Náš organizmus potrebuje vitamíny a minerály v dostatočnom množstve a prijateľnej forme. Ideálne prostredníctvom pestrej stravy. Toto však nie je vždy možné. Naša strava nie je na vitamíny a minerály dostatočne bohatá. A obzvlášť v prípade vyššieho zaťaženia – v čase náporu infekcií, počas rekonvalescencie, v ranom veku, v puberte či v starobe, alebo pre veľkom vypätí – pracovnom, športovom alebo pri zvýšenej psychickej záťaži – strava potrebuje doplniť vhodnými doplnkami výživy.
Vitamín C, tiež známy ako kyselina L-askorbová (L-300) je dôležitou súčasťou tela každého zdravého človeka.
Pomáha telu vysporiadať sa s ťažkými kovmi, v tele pôsobí ako antioxidant a pomáha vytvárať kolagén, ktorý zabezpečuje zdravé ďasná, zuby, kosti a krvné cievy. Človek nie ej schopný vytvárať vo svojom tele vitamín C, je odkázaný na jeho externý príjem v potrave alebo vitamínovými prípravkami.
V obchodoch je veľké množstvo štiav. Sú rôzne podľa chuti i zloženia. Sú (rôzne) konzervované alebo aj nekonzervované… Sú 100% alebo riedené, ovocné, zeleninové, ovocno – zeleninové…. s cukrom alebo bez cukru, so sladidlami alebo bez nich… Ako si vybrať?
Najčastejšie
nachádzame tieto šťavy:
Prírodná 100-percentná šťava. Vyrába sa formou obnovy z koncentrátu. Na prípravu koncentrátu sa najskôr získa šťava, ktorá sa vylisuje z čerstvej zeleniny, bobuliek alebo ovocia. Tak vznikne šťava po prvom vylisovaní. Potom sa táto šťava varí na koncentrát, pričom niekoľkokrát zmenší svoj objem, aby preprava bola úspornejšia. Pri odparovaní sa v šťave zničí vitamín C, miznú niektoré aminokyseliny a uhľohydráty, vyprchávajú éterické oleje a fermenty, ktoré sú pre organizmus užitočné. Potom sa koncentrát rozriedi s vodou do pôvodného objemu. Tak sa získava „prirodzená“ alebo tiež „100-percentná“ šťava.
Nektár. Ide o nápoj vyrobený z obnovenej šťavy. Čiže vezme sa obnovená šťava, ktorej obsah nesmie klesnúť pod 25%. Potom sa do takej šťavy pridá voda, cukor, kyselina citrónová alebo askorbová, a prírodné arómy. Tak vznikne nektár.
Nápoj s obsahom šťavy. Toto je ešte ďalej od skutočnej ovocnej, či zeleninovej šťavy. Obsahujú menej šťavy a viac vody. Približne 90% tvorí voda, cukor, farbivá a príchute. Na výrobu takýchto nápojov sa môžu používať umelé príchute, farbivá a konzervanty, ktoré sú pri výrobe ovocnej šťavy a nektáru zakázané.
Ak chcete naozaj piť šťavu, musíte si ju vyrobiť doma,
alebo kúpiť prírodnú šťavu, ktorá nebola nikdy koncentrátom, neboli do nej
pridávané konzervanty, sladidlá ani cukry.
Pite šťavu
pred jedlom asi 30 až 40 minút, vtedy je najužitočnejšia, pretože v prázdnom
žalúdku sa rýchlo vstrebá a okamžite sa začne podieľať na biochemických
procesoch.
Po jedle
šťavu radšej nepite, zvlášť ovocnú. Len čo sa zmieša s jedlom, spôsobí
vylúčenie veľkého množstva plynov v črevách.
Šťavu by
sme mali piť cez slamku a potom si vypláchnuť ústa vodou. Šťavy totiž obsahujú
veľa organických kyselín, ktoré zmäkčujú a narušujú tvrdé zubné tkanivá.
Zeleninových
štiav (s výnimkou rajčinovej) by sa nemalo piť príliš veľa, radšej si ich
zmiešajte s ovocnými.
Šťavy z
kôstkového ovocia ako sú višne, marhule, broskyne, či slivky, by ste nemali
miešať s inými šťavami.
Šťavy z
ovocia a jahôd obsahujúcich jadierka (jablká, ríbezle, hroznové víno) môžete
pokojne miešať s inými šťavami. Napríklad jablčná šťava sa skvele spája so
zeleninovými šťavami ako je mrkvová, cviklová alebo kapustová šťava.
Keď si doma
vyšťavíte ovocie alebo zeleninu, vypite ich čo najskôr. Ak nevládzete,
pokvapkajte ich citrónovou šťavou, prikryte a uskladnite v chladničke. Ak
zhnedne, už nemá toľko biologicky prospešných látok (to len veľa látok
zoxidovalo), ale pokojne ju môžete vypiť.
Koľko šťavy
môžete denne vypiť, to závisí od celkového kalorického príjmu. Môžu to byť 2 až
3 dcl ovocnej šťavy. Pri zeleninovej ešte o trochu viac.
Publikované vrady a návody|Komentáre vypnuté na Ovocné a zeleninové šťavy pre zdravie
Vitamín D pomáha vstrebávaniu vápnika, jeho uchovaniu a využitiu. Pomáha upokojovať nervy, tám napomôže i k zdravému spánku a znižuje citlivosť na bolesť. Vitamín D je prospešný a nenahraditeľný v celom našom tele, v mnohých oblastiach. Hoci býva veľmi často spájaný s osteoporózou, pomôže vám zvýšiť imunitu. Nedostatok D-čka spôsobuje únavu a depresiu či syndróm nepokojných nôh.
Vďaka D vitamín dokážeme vstrebať vápnik z potravy a udržuje jeho rovnováhu v pomere k fosforu. Toto všetko pomôže k zdraviu a pevnosti vašich kostí a zubov. Obmedzuje zároveň zhubné množenie buniek v prípadoch rakoviny prostaty, kože, hrubého čreva a prsníka. Znižuje aj riziko vysokého krvného tlaku. Jeho nedostatok tiež znamená pokles tvorby inzulínu a riziko poruchy glukózovej tolerancie a cukrovky prvého typu.
John Jacob Bausch bol nemecký imigrant v USA. Usadil sa v Rochesteri a v roku 1853 sa založil malý obchodík s optickými výrobkami. Obchodík prosperoval, ale na jeho rozvoj potreboval pomoc malého kapitálu. Požiadal pána Henryho Lomba, s ktorým ho spájala dobré priateľstvo, o pôžičku 60 dolárov. Dohodli sa, že ak firma bude prosperovať, stanú sa spoločníkmi.
Gymnema
lesná (Gymnema sylvestre) je jednou z najúčinnejších bylín na diabetes,
používaných aj v tradičnej indickej medicíne.
Právom vyslúžila prívlastok “zabijak cukru“. Jej využitie je
predovšetkým pri liečbe diabetu, no nestratí sa ani pri metabolickom syndróme.
Mnohým pomôže aj pri regulácii chuti na
sladké a vobec chuti na jedlo.
Gymnema lesná nájdete pomenovanú tiež ako Gymnema sylvestre, Gymnema sylvestris, Gurmarbooti, Periploca of the woods, Meshasringi.
Hlavnými obsahovými látkami gymnemy lesnej sú glykozidy, hlavne kyselina gymnemová, gymnestrogenin, gymnemagenin a jeho O-iso-propyliden. Z dalších látek je v listoch obsiahnutý napr. peptid gurmarin
Pri bežnom dávkovaní (400 mg extraktu denne) neboli zistené vedľajšie účinky ani nežiadúce interakcie s inými liečivami. Účinok zníženia hladiny cukru v krvi spôsobuje hlavne konduritol A.
Gymnema lesná (Gymnema sylvestre) má dlhú históriu využitia v tradičnej indickej medicíne a pri liečení diabetu sa tu používa viac ako 2000 rokov. V tradičných ájurvédskych textoch sú indikácie rôzne, napr. pri migréne, kožných chorobách, zväčšených lymfatických uzlinách.V súčasnej indickej medicíne sa listy používajú ako antidiabetikum. Klinické štúdie dokázali efekt zníženia hladiny krvného cukru. U pacientov s diabetes 1. typu sa účinok prejavuje znížením potreby inzulínu, u diabetes 2. typu umožňuje zníženie množstva užívaných liekov. Pri užívaní prípravkov z tejto rastliny sa doporučuje konzultácia s kvalifikovaným lekárom a starostlivá kontrola hladiny cukru v krvi. Nemožno ich používať akonáhradu inzulínu.
V tradičnej indickéj medicíne sú využívané aj iné druhy rodu gymnema, hlavne G. montanum a G. hirsutum. Využitie je podobné ako u gymnemy lesnej. V čínskej medicíne sa používa i druh G. inodorum, ktorý slúži hlavne k liečbe tuberkulózy a detskej obrny.
Publikované vbylinky, rady a návody|Komentáre vypnuté na Poznáte prírodnú pomoc pre diabetikov? Gymnema sylvestre