Ovocné a zeleninové šťavy pre zdravie

V obchodoch je veľké množstvo štiav. Sú rôzne podľa chuti i zloženia. Sú (rôzne) konzervované alebo aj nekonzervované… Sú 100% alebo riedené, ovocné, zeleninové, ovocno – zeleninové…. s cukrom alebo bez cukru, so sladidlami alebo bez nich… Ako si vybrať?

Najčastejšie nachádzame tieto šťavy:

  1. Prírodná 100-percentná šťava. Vyrába sa formou obnovy z koncentrátu. Na prípravu koncentrátu sa najskôr získa šťava, ktorá sa vylisuje z čerstvej zeleniny, bobuliek alebo ovocia. Tak vznikne šťava po prvom vylisovaní. Potom sa táto šťava varí na koncentrát, pričom niekoľkokrát zmenší svoj objem, aby preprava bola úspornejšia.
    Pri odparovaní sa v šťave zničí vitamín C, miznú niektoré aminokyseliny a uhľohydráty, vyprchávajú éterické oleje a fermenty, ktoré sú pre organizmus užitočné.
    Potom sa koncentrát rozriedi s vodou do pôvodného objemu. Tak sa získava „prirodzená“ alebo tiež „100-percentná“ šťava.
  2. Nektár. Ide o nápoj vyrobený z obnovenej šťavy. Čiže vezme sa obnovená šťava, ktorej obsah nesmie klesnúť pod 25%. Potom sa do takej šťavy pridá voda, cukor, kyselina citrónová alebo askorbová, a prírodné arómy. Tak vznikne nektár.
  3. Nápoj s obsahom šťavy. Toto je ešte ďalej od skutočnej ovocnej, či zeleninovej šťavy. Obsahujú menej šťavy a viac vody. Približne 90% tvorí voda, cukor, farbivá a príchute. Na výrobu takýchto nápojov sa môžu používať umelé príchute, farbivá a konzervanty, ktoré sú pri výrobe ovocnej šťavy a nektáru zakázané.

Ak chcete naozaj piť šťavu, musíte si ju vyrobiť doma, alebo kúpiť prírodnú šťavu, ktorá nebola nikdy koncentrátom, neboli do nej pridávané konzervanty, sladidlá ani cukry.

  • Pite šťavu pred jedlom asi 30 až 40 minút, vtedy je najužitočnejšia, pretože v prázdnom žalúdku sa rýchlo vstrebá a okamžite sa začne podieľať na biochemických procesoch.
  • Po jedle šťavu radšej nepite, zvlášť ovocnú. Len čo sa zmieša s jedlom, spôsobí vylúčenie veľkého množstva plynov v črevách.
  • Šťavu by sme mali piť cez slamku a potom si vypláchnuť ústa vodou. Šťavy totiž obsahujú veľa organických kyselín, ktoré zmäkčujú a narušujú tvrdé zubné tkanivá.
  • Zeleninových štiav (s výnimkou rajčinovej) by sa nemalo piť príliš veľa, radšej si ich zmiešajte s ovocnými.
  • Šťavy z kôstkového ovocia ako sú višne, marhule, broskyne, či slivky, by ste nemali miešať s inými šťavami.
  • Šťavy z ovocia a jahôd obsahujúcich jadierka (jablká, ríbezle, hroznové víno) môžete pokojne miešať s inými šťavami. Napríklad jablčná šťava sa skvele spája so zeleninovými šťavami ako je mrkvová, cviklová alebo kapustová šťava.
  • Keď si doma vyšťavíte ovocie alebo zeleninu, vypite ich čo najskôr. Ak nevládzete, pokvapkajte ich citrónovou šťavou, prikryte a uskladnite v chladničke. Ak zhnedne, už nemá toľko biologicky prospešných látok (to len veľa látok zoxidovalo), ale pokojne ju môžete vypiť.
  • Koľko šťavy môžete denne vypiť, to závisí od celkového kalorického príjmu. Môžu to byť 2 až 3 dcl ovocnej šťavy. Pri zeleninovej ešte o trochu viac.

Tento obsah bol zaradený v rady a návody. Zálohujte si trvalý odkaz.