Vitamín D pomáha vstrebávaniu vápnika, jeho uchovaniu a využitiu. Pomáha upokojovať nervy, tám napomôže i k zdravému spánku a znižuje citlivosť na bolesť. Vitamín D je prospešný a nenahraditeľný v celom našom tele, v mnohých oblastiach. Hoci býva veľmi často spájaný s osteoporózou, pomôže vám zvýšiť imunitu. Nedostatok D-čka spôsobuje únavu a depresiu či syndróm nepokojných nôh.
Vďaka D vitamín dokážeme vstrebať vápnik z potravy a udržuje jeho rovnováhu v pomere k fosforu. Toto všetko pomôže k zdraviu a pevnosti vašich kostí a zubov. Obmedzuje zároveň zhubné množenie buniek v prípadoch rakoviny prostaty, kože, hrubého čreva a prsníka. Znižuje aj riziko vysokého krvného tlaku. Jeho nedostatok tiež znamená pokles tvorby inzulínu a riziko poruchy glukózovej tolerancie a cukrovky prvého typu.
Nedostatkom vitamínu D sú najviac ohrozené malé deti, deti rýchlo rastúce, nedonosené, ľudia nad 50 rokov a pacienti v rekonvalescencii.
Vitamín D získavame stravou bohatou na vitamín D (napr. vajíčka alebo ryby – losos, tuniak sardinky) a zo slnečného žiarenia. V našej zemepisnej šírke však až 80% ľudí má nedostatok vitamínu D. Hlavne počas sychravých, chladných mesiacov bez slnečného žiarenia je u nás nutné pridať si výživový doplnok s obsahom vitamínu D.
Koľko vitamín D teda potrebujeme?
- dojčatá do 1 roku života – minimálna potreba 100 IU/24h,
- deti od 1 roku minimálne 600 IU/24h,
- dospelí vo veku 19 – 70 rokov minimálne 600 IU/24 h, optimálne 1500 – 2000 IU/24h
- dospelí nad 70 rokov minimálne 800 IU/24 h, optimálne 1500 – 2000 IU/24h
- dojčiace ženy potrebujú minimálne 600 IU/24 h, optimálne 1 500 IU/24h.
Najmä v zimných mesiacoch je deficit vitamínu D evidentný. Časté obavy z predávkovania nie sú opodstatnené. Stanovené odporučené denné dávky (ODD) pre vitamíny sú minimálne dávky, ktoré hraničia s deficitným stavom, pričom optimálna hladina je 2- až 3-krát vyššia! V zime by mali zdraví ľudia nad 50 rokov a všetci potenciálne ohrození, ak nenavštívia krajiny s dostatočným slnečným svitom, užívať vitamín D ako výživový doplnok. V lete sa treba rozumne slniť a po celý rok konzumovať čo najviac (najlepšie 2-krát do týždňa) morských rýb.