Vitamín C

Vitamín C, tiež známy ako kyselina L-askorbová (L-300) je dôležitou súčasťou tela  každého zdravého človeka.

Pomáha telu vysporiadať sa s ťažkými  kovmi, v tele pôsobí ako antioxidant a pomáha  vytvárať kolagén, ktorý zabezpečuje zdravé ďasná, zuby, kosti a krvné cievy. Človek  nie ej schopný vytvárať vo svojom tele vitamín C, je odkázaný na jeho externý príjem v potrave alebo  vitamínovými prípravkami.

Následky nedostatku vitamínu C a spôsoby jeho získavania sú ľuďom známe už niekoľko storočí. Nedostatko vitamínu C  zjavne trpeli námorníci a piráti, keďže prirodzene  dlohodobo nejedli stravu s dostatkom vitamínu C.  Okolo roku 1700 vedeli zámerne pridávať do svojho jedálnička potraviny so zvýšeným vitamínom C – kyslú kapustu a citrusy. V histórii sú známe prípady úmrtia po dlhej plavbe na mori zomierali z dôvodu nedostatku rastlinnej potravy. Postupne im vypadávali zuby, trápili ich fraktúry kostí, hnisavé rany a rozpadajúca sa koža.

Vedecky bol vitamín C objavený  až začiatkom 20. storočia. Najskôr bol  získaný z kapusty a v roku 1928 z papriky. Za tento počin dokonca získal vedec  Albert Szentgyörgyi roku 1937 Nobelovu cenu.

Každý človek potrebuje prijímať vitamín C, niektorí ľudia viac, iní menej, je  to závislé na  aktuálnom zdravotnom stave a životnom štýly.

Pre fajčiarov je odporúčaný denný príjem vitamínu C vyšší o 35 mg ako u nefajčiarov, pretože majú zníženú hladinu vitamínu C kvôli toxínom z cigaretového dymu.  U ľudí s fyzickou záťažou sa odporúčaná denná spotreba  zvyšuje o 10 mg.

Počas aktívnej fázy infekčného ochorenia, počas hojenia rán, rýchlom raste alebo pri telesnej a psychickej záťaži by ste mali prijať viac vitamínu C ako je odporúčaná denná dávka.

Najlepším zdrojom vitamínu C je ovocie a zelenina.  Skutočne pestrou stravou  s dostatkom surovej zložky, znížením  záťaže z externého  prostredia – napríklad nefajčením a nepohybovaním sa v zafajčenom prostredí, by sme mali pomerne jednoducho prijať dostatok vitamínu C. Vitamín C obsahuje väčšina citrusových plodov, paradajky, zemiaky, červená a zelená paprika, kivi, brokolica, jahody, ružičkový kel  ale aj melón.

Ale častokrát neviem ovplyvniť  záťažové situácie, prepadajú nás infekcie, a hlavne vitamín C sa zo stravy vytráca aj sám prirodzene – skladovaním a varením. Zohrievanie v mikrovlnnej rúre sa tiež podstatne ničia pozitíva jedla.

Kvôli kvalitnému a dostatočnému príjmu vitamínu C  je najlepšie jesť  zeleninu a ovocie surové.

Vitamín C  je rozpustný vo vode, po prijatí sa nadbytočné množstvo dostáva do moču a vylučuje z tela von. Neuchováva v tele, jeho prísun je nutné pravidelne dopĺňať.

Vitamín C plní v organizme množstvo funkcií

Obmedzuje oxidáciu, znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení a z tela odvádza ťažké kovy. Príkladom môže byť cigaretový dym, ktorý obsahuje olovo. „Céčko“ tieto ťažké kovy viaže na seba, čím zabezpečí ich jednoduchšie vyplavenie preč z tela.

Znižuje pravdepodobnosť vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Pomáha tvorbe iných zložiek tela – karnitínu, dopamínu a kolagénu a tým prispieva  k pružnosti  a pevnosti pokožky a stará sa o dobrý stav zubov a ďasien.
Pomáha telu zmysluplne využiť  iné stopové prvky zo stravy železo, meď a  pomáha tvorbe žlčových kyselín, metabolizmu kyseliny listovej a niektorých aminokyselín.

Vitamín C je nenahraditeľný v imunitnom systéme. Povzbudzuje biele krvinky,  pomáha ničiť baktérie a vylučovať potrebné protilátky chrániace imunitný systém. Týmto procesom zabraňuje šíreniu infekcií.

U ľudí trpiacich astmatickým ochorením znižuje frekvenciu záchvatov.

Prírodný vitamín C a umelý , teda taký, ktorý  je v tabletkách, práškoch, či tobolkách majú rovnakú molekulu kyseliny L-askorbovej. Rozdiel je však v tom, že v prírodnej forme sa vyskytuje v komplexe iných  vitamínov a  minerálov, ktoré sa vzájomne pozitívne ovplyvňujú. Ich účinok sa vzájomne podporuje a zvyšuje. Schopnosť ľudského tela  prijímať vitamín C z oboch zdrojov, teda z tabletiek alebo  zo stravy,  je približne rovnaká.
 

Zima a predjarie je pre ľudské telo náročné obdobie.  Sme unavení, mnohí sme prekonali ( i opakovane) infekčné respiračné ochorenie,  nemáme dostatok kvalitnej  a vhodnej surovej stravy. V tomto období je prospešné dopĺňať si vitamín C i prostredníctvom lekárenských doplnkov.

Tento obsah bol zaradený v imunita, rady a návody. Zálohujte si trvalý odkaz.