Imunita

Zdravá a silná imunita, teda obranyschopnosť organizmu, je základom  dobrého a šťastného života. Nie nadarmo si tak často medzi sebou prajeme zdravie.  Predovšetkým zdravie…  udržať či prinavrátiť si ho však častokrát vôbec nie je jednoduché.  Druhá polovica zimy a predjarie býva veľmi zaťažkávajúcou skúškou pre  všetkých ľudí. Pre rodiny s deťmi alebo pre seniorov ešte viac.  Nádcha,  pokašliavanie, kašeľ, bolesť hrdla…. Vyskočiť z kolotoča je ťažké. 

Imunitu si treba chrániť a starať sa o ňu. Náš organizmus potrebuje vitamíny a minerály v dostatočnom množstve a prijateľnej forme. Ideálne  prostredníctvom pestrej stravy. Toto však  nie je vždy možné.  Naša strava nie je na vitamíny a minerály dostatočne bohatá. A obzvlášť v prípade vyššieho zaťaženia – v čase náporu infekcií, počas rekonvalescencie, v ranom veku, v puberte či v starobe, alebo pre veľkom vypätí – pracovnom, športovom alebo pri zvýšenej psychickej záťaži – strava potrebuje doplniť vhodnými doplnkami výživy.  

Neznamená to, že je treba bežať do lekárne a odniesť si odtiaľ plnú tašku… Svoje stravovanie a životný štýl poznáte najlepšie sami, aj väčšinu svojich potrieb viete dobre odhadnúť, ak netrpíte závažným ochorením.  

Vyberajte rozumne, striedmo. Dobrý lekárnik poradí, čo je naozaj zmysluplné.   

Zamyslite sa  a počúvajte svoje vlastné telo – možno potrebuje len ľahkú podporu – doplňte mu C vitamín, v zimnom období vitamín D, doprajte si dostatok spánku, možno k dobrému spánku potrebujete doplniť magnézium

Ak sa reálne obávate infekcie – staráte sa o chorého člena rodiny, pracujete v kolektíve, prichádzate do styku s väčším množstvom ľudí, podporte  imunitu priamo – vyberte si niektorú formu imuno alebo betaglukánu, majte v zásobe produkty produkty s echinacou.  

Ak už ste prekonali ochorenie, potrebujete  pomôcť svojmu telu zregenerovať sa a zostať zdravé – kolostrum by mohlo byť  pre vás dobré riešenie.  

Ak vás trápi niečo špeciálne – afty, mykózy, ste onkologický pacient – lekárnik vám poradí, čo je v takomto prípade vhodné.  

Okrem všetkých  produktov, ktoré sa dajú kúpiť  v lekárni, je však veľmi dôležité starať sa aj o svoju duševnú imunitu. Dnes sa dosť často hovorí a píše a spojitosti duše a tela   – o  psychosomatických príčinách a riešeniach ochorení a určite je potrebné myslieť aj na tento aspekt.  Náš vnútorný človek  tiež potrebuje byť obranyschopný. Starajte sa aj o svoju dušu, aj tú treba nechať pracovať, posilovať, učiť sa, ale aj oddychovať,  uvoľniť sa, tešiť sa, odpustiť (si) ale aj ošetriť (sa).

Preto – majme sa radi,  robme čo nás teší, usmejme sa na seba, nechajme vypustiť hnev, poplačme si i poľutujme, ale potom sa zas usmejme na seba a potľapkajme po pleci…  

Pevná nerozbitná duša bude pevnou oporou nášmu telu 

Tento obsah bol zaradený v imunita, rady a návody. Zálohujte si trvalý odkaz.