Zinok

Zinok je stopový prvok, ktorý  prebúdza k aktivite približne  100 enzýmov v ľudskom tele. Je koncentrovaný najmä vo svaloch, kostiach, koži, obličkách, podžalúdkovej žľaze, očiach a u mužov v prostate. Jeho význam vo výžive človeka  bol objavený až v 60. rokoch dvadsiateho storočia potom, čo boli zaznamenané pozitívne účinky pri deťoch, ktoré dovtedy neprospievali.

Zinok má nezastupiteľnú funkciu  na správny rast a vývoj v období rastu detí,  ale  vplýva napríklad aj na dobrú hojivosť rán. Hoci množstvo zinku, potrebné pre správne fungovanie tela je pomerne malé, jeho účinky na organizmus sú obrovské – využijeme ho pri zažívaní, rozmnožovaní, potrebujeme ho pre správne fungovanie mozgu. Dámy ho ocenia pri starostlivosti o pleť (zvonku i znútra), ale i v období očakávanie dieťatka, aby sa vyvíjalo dobre a vydržalo v brušku až do posledného dňa. Ďalšou podstatnou  úlohou zinku je napomáhanie optimálizácie imunitného systému. Bez zinku sme oveľa náchylnejší podľahnúť infekcii. Zlepšenie spánku  má zinok tiež v rukách – pomáha  pri tvorbe hormónu melatonínu, ktorý nám dovoľuje spať a pri tvorbe endorfínov – hormónov šťastia – takže  pomáha človeku udržať si aj duševné zdravie.

Zásoby zinku v organizme sú malé a pri nedostatočnom prívode sa jeho deficit prejavuje pomerne skoro. Čo napovedá, že v tele je nedostatok zinku?

  • Suchosť kože a problematická pleť
  • Vypadávanie vlasov
  • Poruchy rastu a vývoja,
  • Poruchy učenia u detí
  • Recidivujúce infekcie dýchacích ciest u detí
  • Znížená imunita a náchylnosť na prechladnutie a infekcie
  • Zhoršená hojivosť rán
  • Znížená reprodukčná schopnosť u žien aj mužov
  • Poruchy vnímania chuti, zhoršenie zraku
  • Depresia, podráždenosť a nervozita
  • Zvýšená únava

Ak telo naozaj trpí nedostatkom zinku, nepomôže vonkajšia aplikácia – napríklad kozmetika s obsahom zinku, tá bude prospešná len vtedy, ak budú doplnené aj vnútorné zásoby.

Potraviny obsahujúce dobre využiteľný zinok pre organizmus sú napríklad ustrice, hovädzie mäso, kraby a homáre. Sú to zväčša suroviny, ktoré sa na našich stoloch neobjavujú denne. Zinok ďalej nájdeme napríklad pšeničných klíčkoch či otrubách, v tekvicových semiačkach, vaječných žĺtkach a ďalších druhoch mäsa, ako je bravčové a kuracie.

Tento obsah bol zaradený v rady a návody. Zálohujte si trvalý odkaz.