Poznáte prírodnú pomoc pre diabetikov? Gymnema sylvestre

Gymnema lesná (Gymnema sylvestre) je jednou z najúčinnejších bylín na diabetes, používaných aj v tradičnej indickej medicíne.  Právom vyslúžila prívlastok “zabijak cukru“. Jej využitie je predovšetkým pri liečbe diabetu, no nestratí sa ani pri metabolickom syndróme. Mnohým pomôže aj pri  regulácii chuti na sladké a vobec chuti na jedlo.

Gymnema lesná nájdete pomenovanú tiež ako Gymnema sylvestre, Gymnema sylvestris, Gurmarbooti, Periploca of the woods, Meshasringi. 

Hlavnými obsahovými látkami gymnemy lesnej sú glykozidy, hlavne kyselina gymnemová, gymnestrogenin, gymnemagenin a jeho O-iso-propyliden. Z dalších látek je v listoch obsiahnutý napr. peptid gurmarin

Pri bežnom dávkovaní (400 mg extraktu denne) neboli zistené vedľajšie účinky ani nežiadúce interakcie s inými liečivami. Účinok zníženia hladiny cukru v krvi spôsobuje hlavne konduritol A.

Gymnema lesná (Gymnema sylvestre) má dlhú históriu využitia v tradičnej indickej medicíne a pri liečení diabetu sa tu používa viac ako 2000 rokov. V tradičných ájurvédskych textoch sú indikácie rôzne, napr. pri migréne, kožných chorobách, zväčšených lymfatických uzlinách.V súčasnej indickej medicíne sa listy používajú ako antidiabetikum. Klinické štúdie dokázali efekt zníženia hladiny krvného cukru. U pacientov s diabetes 1. typu sa účinok prejavuje znížením potreby inzulínu, u diabetes 2. typu umožňuje zníženie množstva užívaných  liekov.  Pri užívaní prípravkov z tejto rastliny sa doporučuje konzultácia s kvalifikovaným lekárom a starostlivá kontrola hladiny cukru v krvi. Nemožno ich používať akonáhradu inzulínu.

V  tradičnej indickéj medicíne sú využívané aj iné druhy rodu gymnema, hlavne G. montanum a G. hirsutum. Využitie je podobné ako u gymnemy lesnej. V čínskej medicíne sa používa i druh G. inodorum, ktorý slúži hlavne k liečbe tuberkulózy a detskej obrny.

Tento obsah bol zaradený v bylinky, rady a návody. Zálohujte si trvalý odkaz.