Začína sezóna bežcov, cyklistov a turistov


Oteplieva sa a slnko začalo hriať nie len intenzívnejšie ale i dlhšie. Zdá sa, že naozaj prišla jar. Pekné počasie láka k pobytu v prírode, na čerstvom vzduchu, rozhýbať si telo.Hoci sa zdá, že v prírode je možné športovať pomerne nenáročne, je dobré venovať sa príprave i následnému odpočinku po námahe.

Ak sa do prírody vyberieme na prechádzku, okrem vhodnej obuvi zohľadňujúcej terén, môžeme myslieť i na prípadné repelenty, postupne i ochranu pred slnečným žiarením. Občas vzniknú malé odreninky,  zvlášť ak ideme s deťmi – pribaľte si do batoha dezinfekciu a leukoplasty. Trošičku starostlivosti  a poláskania malí výletníci ocenia. Na túrach a prechádzkach s deťmi sa vždy osvedčia nejaké dobroty, ktoré cestu spríjemnia, keď sú už nohy unavené.  Skúste obmeniť sladkosti za sušenú ovocnú kožu, tú môžete ľahko vyrobiť doma, alebo si ju hotovú kúpiť.

Ak sa však vyberiete do prírody ako športovec, potrebuje oveľa viac. Športová výbava musí zodpovedať podmienkam športovania i osobnej pripravenosti.Ľudské telo potrebuje vitamíny a minerály každý deň. Ak je vystavené zvýšenej fyzickej záťaži, je vhodné mu potrebné zložky dodávať pravidelne.

Organizmus vystavený vysokej fyzickej aktivite a pravidelným tréningom vyžaduje špeciálnu výživu s vyšším podielom vitamínov a minerálov pre zvýšenie výkonnosti a rýchlu regeneráciu svalov. V ponuke lekárne nájdete multivitamínové doplnky stravy, kapsuly s prírodnými extraktmi a ďalšie prípravky pre správny rast svalov a zdravý vývoj kĺbov.

Zdravá výživa je pro beh nenahraditeľná a je dôležité je správne načasovanie – pred aj po tréningu. Najlepšie jedlo pred tréningom je obyčajný banán, po tréningu kombinácia bielkovín a sacharidov. (Mäso, syry, strukoviny a zemiaky,  ryža, cestoviny) Zaraďte do svojho jedálnička tzv. Superpotraviny –  pomôžu podávať lepší výkon, podporia imunitu, sú nápomocné aj pri naštartovaní metabolizmu pri chudnutí – chia semienka, matcha čaj, kakao, spirulina, zelený jačmeň. Pite 2-3 litre vody každý deň po malých dávkach

Tento obsah bol zaradený v rady a návody. Zálohujte si trvalý odkaz.