Vitamíny na konci zimy

Zima zatvára za sebou dvere. Mnohí  si vydýchneme úľavou. Prešli sme náročným obdobím prechladnutí, vírusových či bakteriálnych ochorení.  Mnohé rodiny sa tento rok sťažovali, že si ochorenia podávali u nich kľučku.
Zimné obdobie je náročné pre každého človeka, bez ohľadu na akúkoľvek kategóriu. Málo slnka, kratšia doba pobytu na vzduchu, naopak zvýšený podiel života vo vykúrenom a suchom vzduchu a ešte aj kolektíve, v ktorom sa vzájomne rozširujú nákazy, spôsobia vyčerpanie, chorobnosť, únavu, nedostatok energie.
Zima je ako noc   roku… určená na oddych a spánok, v modernej spoločnosti to však nie je možné. Naďalej sa očakáva od nás, že budeme podávať pracovné výkony, deti majú svoje povinnosti a my s nimi.

S prvým jarným mesiacom však dúfame v zmenu počasia v priaznivejšie a príjemnejšie. Častejšie si robíme plány  na výlety a všelijaké aktivity. Aby sme sa pozviechali zo zimného vyčerpania, potrebujeme dodať telu kvalitné živiny – minerály a vitamíny. 
Absolútne ideálny základ je zdravá strava zo základných surovín prirodzenými procesmi. Potrebujeme jesť, piecť  a variť z ovocia a zeleniny, obilnín, strukovín, pokiaľ možno  bez chemického ošetrenia, mať vyvážený dostatok kvalitných sacharidov, tukov i bielkovín. Naše telo potrebuje hodnotnú a výživnú stravu. Koncom zimy však ani toto už nemusí nášmu telu stačiť. Je čas chýbajúce vitamíny doplniť kvalitnými doplnkami výživy z lekárne.   

Ktoré vitamíny potrebujete?

Vitamín D podporuje vstrebávanie vápnika, čo je základom pre zdravý vývoj zubov a kostí. Takisto pomáha udržať primerané hladiny vápnika a fosforu v krvi. Je obsiahnutý predovšetkým v syroch, masle, smotane, rybách. Nedostatok tohto vitamínu môže viesť k mäknutiu kostí a krivici.

Vitamín E je potrebný pre ochranu buniek a ako antioxidant, je zodpovedný za normálny rast a vývin svalov, funkciu krvného obehu, nervového a zažívacieho systému. Dôležitým zdrojom sú rastlinné oleje, orechy, celozrnné produkty a listová zelenina.

Vitamín C je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a reakcií na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek. Tento vitamín je obsiahnutý v citrusových plodoch, čiernych ríbezliach, petržlene a paprike. Nedostatok môže viesť k vyššej vnímavosti voči infekciám a celkovému horšiemu zdravotnému stavu.

Pre podporu imunity, i poprekonaní vírusových ochorení je vhodné podávať betaglukány. Beta glucan je zložený cukor (polysacharid). Jeho jediným stavebným prvkom je glukóza (jednoduchý cukor). Glukózové jednotky sú viazané vo veľkých molekulách a to tak, že výsledkom nie je sladký cukor, ktorý poskytuje energiu pre svalovú aktivitu, ale dodáva „energiu“ pre aktivitu imunitných buniek

Tento obsah bol zaradený v rady a návody. Zálohujte si trvalý odkaz.