Zelené potraviny (zelený jačmeň, chlorella, spirulina…) Obsahujú veľké množstvo špecifických živín, ktoré naše telo obživia a dodajú mú novú energiu. Zelené potraviny dokážu telu priniesť potrebné minerály a vitamíny, ale sú schopné napomôcť i vnútornej očiste organizmu.
Zelený jačmeň – mladý jačmeň – je rastlinka, ktorá je spracovávaná v čase, keď dosiahne výšku 20-30cm, vtedy obsahuje najviac výživných vysokoúčinných látok. Mladý zelený jačmeň rozsiahle množstvo vitamínov a minerálov vo vyváženom a prospšenom pomere. Mladý jačmeň nie je len doplnkom stravy, je prírodnou medicínou.
Výživné látky mladého jačmeňa – vitamíny: B1, B2, B6 a B12 , E, množstvo železa a vápnika, magnézium, mangán, molybdén, germánium, zinok, meď, lítium, bioflavonoidy, polysacharidy a polypeptidy.
Spirulina – sladkovodná riasa zelenomodrej farby Obsahuje bielkoviny, vitamíny, minerály, pôsobí ako antioxidant, pomáha pri chudnutí.
Túto riasu poznali už Aztékovia. Používali ju ako platidlo, bola teda vzácna. Je komplexným zdrojom vitamínov a minerálov, no obsahuje najmä veľké množstvo bielkovín, ktoré tvoria až 70% jej obsahu. Proteín zo spiruliny je štvornásobne ľahšie vstrebateľný ako živočíšny proteín.
Okrem toho v nej nájdeme minerály železo, vápnik, horčík, kremík, vitamíny A, B1, B2, B6, E, K, enzýmy, všetkých osem esenciálnych aminokyselín, osemnásť aminokyselín, fytonutrienty – neobsahuje ich žiadna iná rastlina, fenylalanín – esenciálna aminokyselina, ktorá znižuje chuť do jedla, nukleové kyseliny RNA a DNA, polysacharidy, antioxidanty: betakarotén – zlepšuje imunitný systém;
chlorofyl – čistí krv; zeaxantín – nevyhnutný pre zrak; fykocyanín – pigment, ktorý jej dodáva modrý nádych, vyvoláva tvorbu kmeňových buniek nachádzajúcich sa v kostnej dreni, podporuje tvorbu krvi, má silné antizápalové, antioxidačné a antikarcinogénne účinky, posilňuje imunitu.
Riasa spirulina je veľmi vhodnou alternatívou pre vegetariánov a vegánov kvôli svojmu výraznému obsahu bielkovín. Užívať by ju mali ľudia trpiaci nedostatkom vitamínov, minerálov a osoby v rekonvalescencii, pretože posilňuje imunitný systém. Podporuje tvorbu materského mlieka, preto by ju mali užívať i dojčiace matky.
Spirulina sa používa pri chudokrvnosti pre jej vysoký a dobre vstrebateľný obsah železa. Chráni organizmus pred voľnými radikálmi, má detoxikačné účinky, čo znamená, že chráni a detoxikuje obličky a pečeň. Zvyšuje imunitu, má antivírusové a antizápalové účinky, urýchľuje hojenie rán. Pôsobí priaznivo na tráviaci systém, odstraňuje zápchu. Optimalizuje hladinu cholesterolu. Je vhodná pri žalúdočných vredoch, udržiava zdravý vzhľad pokožky, vlasov a nechtov.
Chlorella – riasa plná živín
Názov tejto rastliny je odvodený z gréckeho slova „chloros“, čo znamená „zelený“ a latinskej prípony „ella“, s významom „malá“. Za svoju farbu vďačí vysokému podielu chlorofylu. Chlorella je jednobunková sladkovodná riasa, ktorá sa v priaznivých podmienkach šíri veľkou rýchlosťou.
Obsahuje viac ako 20 vitamínov, minerály, proteín a chlorofyl. Obsahuje najmä vzácny vitamín B12, ktorý chýba práve vo vegetariánskej strave, preto by chlorella mala byť súčasťou jedálneho lístka vegetariánov. Nájdeme v nej osem esenciálnych aminokyselín. Z vitamínov má veľké množstvo vitamínu C, betakaroténu, vitamínov B1, B2, B6, B12, E, K, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú, biotín, cholín, niacín a nenasýtené mastné kyseliny.
Udržiava správnu funkciu tráviaceho systému, podporuje lepšie trávenie a funkciu čriev – eliminuje jedy v črevách a podporuje optimálnu peristaltiku, je prevenciou proti zápche a zabraňuje prenikaniu toxínov zo stolice do organizmu. Posilňuje imunitný systém – chlorella obsahuje veľké množstvo antioxidantov a interferón, ktorý sprostredkovane cez makrofágy bojuje proti chorým bunkám v organizme a proti niektorým chemikáliám; požívaním chlorelly je organizmus odolný voči chrípkovému vírusu chráni organizmus pred srdcovo-cievnymi ochoreniami, znižuje cholesterol, má detoxikačné účinky – extrakt z chlorelly pomáha uvoľňovať z tela ťažké kovy ako sú olovo, urán, ortuť, kadmium, dioxín a iné; detoxikačný účinok podporuje chlorofyl, ale aj špecifické zloženie bunkových stien v chlorelle – z tohto dôvodu sa pri výrobe výživových doplnkov z tejto riasy vždy zachováva aj jej bunková stena, musí byť však narušená, aby sa potrebné látky uvoľnili. Pomáha pri obnove a raste buniek, udržiava zdravú mikroflóru v tráviacom trakte. Podporuje zdravý psychický stav človeka – pomáha pri liečbe depresií, chráni pred stratou pamäte. Pomáha pri astmatických záchvatoch. Upravuje metabolizmus cukrov pomáha v boji proti artritíde, znižuje krvný tlak .