Ako na sušenie šípok

V starom vinohrade pri našom sídlisku sa dá nazbierať veľa šípok. Je výborné nasušiť si ich na zimu a potom z nich variť napríklad čaj na posilnenie imunity. Ešte pár dní sa budú dať zbierať, potom po prvých mrazoch už nebudú na sušenie vhodné. Ako na to?

Kedy zbierať šípky?

September, október, aj začiatok novembra. Dôležité je zbierať zrelé šípky, suché, nezamrznuté. Majú oranžovú až tmavočervenú farbu a priam vás lákajú, aby ste ich odtrhli. Počkajte si na suché a slnečné počasie, vtedy majú optimálny obsah vitamínov.
Niektorí ľudia tvrdia, že je lepšie zbierať šípky po prvých mrazíkoch, pretože takéto plody majú údajne viac vitamínu C. Nie je to celkom tak. Jemný mráz nanajvýš zvýrazní chuť šípok, ale nijako výrazne nezvyšuje obsah vitamínu v plodoch. Navyše, viete odhadnúť, kedy je mráz jemný a kedy už príliš? Pretože opakovaný alebo silnejší mráz šípky znehodnotí a vnútro sa stáva mazľavým, príliš mäkkým.

Zbierajte, keď je sucho a slnečno. Dozreté a červené plody.

Ako šípky správne sušiť?

Ideálne najskôr na voľnom vzduchu a potom dosušiť v sušičke alebo v rúre. Tento proces by mal trvať čo najkratšie – najskôr rozložte šípky na plech, aby mali dostatok miesta a dajte ich na suché miesto, do prievanu. Tam ich však nenechávajte dlho, aby nesplesniveli.
Šípky pred sušením zbavte stopiek a zvyškov okvetia, opláchnite a rýchlo vysušte.
Potom šípky dajte do rúry vyhriatej na 30 až 50 stupňov Celzia a sušte. Nesmú zhnednúť, alebo sa pripáliť. Tak si zachovajú najviac céčka. Sušenie urýchlite stlačením alebo rozpolením plodu.
Správne usušené šípky by mali byť krehké a ľahko rozdrviteľné.

Ako šípky skladovať?

Po usušení ich vložte do uzatvárateľnej fľaše a odložte na tmavé miesto. Takto ich skladujte nanajvýš rok – staršie šípky strácajú podiel výživných , liečivých látok dosť výrazne, čiže ročné, dvojročné šípky už pre vás nemajú nejaké extra účinky.

Suchú šípku môžete ľahko podrviť a vytvoriť z nej jemný prášok, ktorý je vhodný aj ako prevencia, či liečivo pri silnej menštruácii, či pri cukrovke. Prášok môžete užívať pred jedlom, jednu čajovú lyžičku a zapiť ho vodou, alebo čajom. Z hrubšieho prášku si môžete urobiť čaj.

Liečivé účinky šípok

Šípky obsahujú množstvo vitamínov, najmä vitamín C, ale aj A, B1, B2, P, K, kyselinu nikotínovú. Nájdeme v nich aj pektíny, triesloviny, silice, minerálne látky draslík a vápnik. Ich súčasťou sú cenné flavonoidy a karotenoidy.
Šípky posilňujú imunitu, prečistia obličky, močové cesty a zbavujú nás únavy. Skvele dopĺňajú náš organizmus vitamínom C v zimných mesiacoch.
Šípky pomáhajú pri vstrebávaní železa v organizme, ochraňujú pred zápalmi a poškodením zraku. Spomaľujú starnutie, sú podporným prostriedkom pri hojení rán a účinným bojovníkom s baktériami.

Šípky sú známe antioxidačnými vlastnosťami, pôsobia dokonca aj protirakovinovo.
Horčík, ktorý obsahujú nám pomôže zachovať harmóniu tela aj mysle, a odbremeniť nás od stresu. Bude sa vám tiež lepšie spať a celkovo budete mať viac energie.

Šípkový čaj

Ak milujete rôzne druhy čajov, vyskúšajte aj šípkový, ktorý si urobíte zo sušených plodov. Tie stačí len rozdrviť a zaliať vriacou vodou a lúhovať asi 15 minút.
 Môžete použiť aj opačný proces, čiže zaliať ich vodou studenou, nechať chvíľu „vymočiť” a následne nápoj dať prevrieť.

Čaj ochuťte medom, či citrónom, môžete doň pridať aj lipu – získa úžasnú chuť. Horúci šípkový čaj pomáha pri problémoch s dýchacími cestami, pri nachladnutí, ale tiež prospieva pečeni, žlčníku a upravuje hladinu cholesterolu v tele.

spracované podľa https://lepsiden.sk/sipky-zber-susenie-spracovanie/

Tento obsah bol zaradený v bylinky, rady a návody. Zálohujte si trvalý odkaz.