Vitamíny – prečo sú pre nás dôležité?

Úspech zdravia závisí od mnohých vecí. Jednou z nich sú vitamíny. Na čo presne jednotlivé vitamíny sú a v akom jedle ich nájdete?

Vitamíny sú zložité látky nevyhnutné pre mnohé funkcie v organizme. ktoré si naše telo väčšinou nevie samo vyprodukovať. Každý vitamín je pre naše telo inak prospešný. Niektoré vitamíny sú dôležité na podporu rastu a normálne fungovanie kostí, ďalší pre bezchybné fungovanie imunitného systému.

Vitamín C

  • Účinky vitamínu C: má antioxidačné účinky, posilňuje imunitu, stimuluje tvorbu krviniek, má regeneračné vlastnosti, povzbudzuje organizmus pri únave a celkovom vyčerpaní
  • Príznaky nedostatku vitamínu C: únava, zhoršenie imunity, zmeny nálad, modriny
  • Zdroje vitamínu C: ovocie (najmä citrusy), zelenina (brokolica je bohatá na vitamín C)

Vitamín C patrí medzi vitamíny rozpustné vo vode. Jeho úloha v organizme je mnohostranná: umožňuje činnosť rôznych enzýmov v organizme, je súčasťou antioxidačného systému. Je dôležitý pre rast a udržiavanie zdravých kostí, zubov, ďasien, väziva a krvných ciev, pre tvorbu niektorých látok, ktoré sa zúčastňujú na prenose nervových vzruchov medzi nervovými bunkami, pre tvorbu hormónov nadobličiek, pre vstrebávanie železa z potravy, rovnako je nutný pre normálnu imunitnú odpoveď na infekciu a pre hojenie rán.

Zvýšená potreba vitamínu C je u ťarchavých a dojčiacich žien, u detí v období rastu, pri nadmernej fyzickej a duševnej záťaži, v rekonvalescencii po infekčných chorobách, po ťažkých úrazoch, popáleninách, rozsiahlych operáciách, pri pobyte v extrémne nízkych teplotách, u obyvateľov veľkých miest, u fajčiarov (až trojnásobná potreba v porovnaní s nefajčiarmi), u alkoholikov, pri nedostatočnej alebo jednostrannej výžive, najmä u starých ľudí. Ľudský organizmus si vitamín C nevie sám vytvárať, preto ho treba do organizmu dodávať.

Vitamín D

  • Účinky vitamínu D: posilňuje kosti, lepšie hojí zranenia, ovplyvňuje metabolizmus vápnika, obličiek, pečene a čriev
  • Príznaky nedostatku vitamínu D: bolesť kĺbov, chrbta a kostí
  • Zdroje vitamínu D: slnečné žiarenie, slanina, vaječné žĺtky, sadlo, rybí tuk

Vitamín D sa radí medzi vitamíny rospustné v tukoch. Telo vitamín D počas slnečných dní načerpá zo slnečného žiarenia. V chladnejších dňoch by sme mali vitamín D čerpať aj z iných zdrojov. (uvedené sú vyššie). Vitamín D má 2 formy. D2, tá sa nachádza v jedle a D3, ktorú si organizmus vytvára zo slnečného žiarenia. Oba druhy sa produkujú rozdielne, ale hlavné je, že hladina vitamínu D v krvi stúpne v obidvoch prípadoch.

Vitamín E

  • Účinky vitamínu E: zvyšuje detoxikačnú schopnosť pečene, ovplyvňuje tvorbu červených krviniek, obnovuje svalové tkanivo
  • Príznaky nedostatku vitamínu E: strata obranyschopnosti organizmu, porucha funkcie vaječníkov a semenníkov, ochorenia pečene
  • Zdroje vitamínu E: rastlinné oleje, orechy, naklíčené semená, sója, mak

Vitamín E tvorí niekoľko chemických látok, ktoré sa nazývajú tiež tokoferoly. Patrí medzi vitamíny, ktoré sú rozpustné v tukoch a tiež slúžia ako dôležitý antioxidant. Vitamín E má blahodarne účinky na nervovú sústavu, sexuálnu výkonnosť a dokonca sa označuje aj ako vitamín pre vlasy a pleť.

Vitamín B2 (riboflavín)

  • Účinky vitamínu B2: podieľa sa na metabolizme sacharidov, tukov a bielkovín, na produkcii hormónov nadobličiek, podporuje rast, zdravú kožu, vlasy a nechty, prispieva k udržaniu dobrého zraku, chráni pred poškodením vývoja plodu, posilňuje odolnosť voči kožným plesniam, pomáha pri detoxikácii.
  • Príznaky nedostatku vitamínu B2: trhliny na perách, zápal rohovky, kožné príznaky, padanie vlasov, nespavosť, citlivosť na svetlo, zlé trávenie, oneskorený rast, pomalé reakcie, zapálený jazyk, páliace oči, rozšírené zreničky..
  • Zdroje vitamínu B2: pivovarské kvasnice, zelená listová zelenina, brokolica, ružičkový kel, mandle, huby, sója, celé zrná, pšeničné klíčky, divoká ryža, veľa ho obsahuje mäso z orgánov, mlieko, jogurt, vajcia.

Vitamín B3 (niacín, vitamín PP)

  • Účinky vitamínu B3: spolu s vitamínom B2 podporuje metabolizmus sacharidov, lipidov, proteínov a aktivuje energiu z potravy. Opravuje chybné dedičné informácie, zabezpečuje funkčnosť nervového systému a žalúdočno-črevného traktu, je potrebný pre tvorbu sexuálnych hormónov (estrogén, progesterón, testosterón), znižuje hladinu cholesterolu v krvi, zlepšuje krvný obeh.
  • Príznaky nedostatku vitamínu B3: Prejavuje sa poruchami spánku, zníženou koncentráciou, melanchóliou, pocitmi strachu, nervozitou až depresiou, zábudlivosťou, zmätenosťou, halucináciami a dokonca až schizofréniou. Pri dlhšom nedostatku niacínu sa objavuje choroba menom pellagra, ktorej príznaky sú: suchá pokožka, zápal jazyka s páchnucim povlakom baktérií, nenormálna činnosť črevnej a nervovej sústavy, zvracanie, zápcha, strata chuti do jedla, choroby kĺbov, únava.
  • Zdroje vitamínu B3: Nachádza v zelenine aj mäse. Jeho najlepšími zdrojmi sú napríklad zelená listová zelenina, huby, orechy a semienka.

Vitamín B5 (kyselina pantoténová)

  • Účinky vitamínu B5: je to antistresový vitamín, zúčastňuje sa na odstraňovaní jedov a vylučovaní liekov z tela, podporuje imunitný systém slizníc, rast vlasov, ukladanie farbív vo vlasoch, podieľa sa na regulovaní látkovej premeny kožných buniek, podporuje dlhovekosť, podiela sa na syntéze hemoglobínu.
  • Príznaky nedostatku vitamínu B5: jedným z prejavov je parestéza – pálenie nôh a svrbenie, má charakter neuromotorickej poruchy. Nedostatok tiež býva príčinou zápalu kĺbov.
  • Zdroje vitamínu B5: Celozrnné potraviny, pšeničné klíčky, otruby.

Kyselina pantoténová je nevyhnutná pri metabolizme sacharidov a tukov. Vytvára sa v rastlinách a jej najväčšie množstvo sa koncentruje v obilí. Termín „pantotén“ znamená všadeprítomný (grécky pantheos – zovšadiaľ). Napriek tomuto názvu je nedostatok tohto vitamínu častý, čo spôsobuje mnohé ochorenia. Je pomerne stabilný, ale účinky kyselín (napíklad ocot), prášku do pečiva a tepla spoločne môžu naštartovať rozklad.

Vitamín B6 (pyridoxín)

  • Účinky vitamínu B6: pomáha uvoľňovať glykogén z pečene, podieľa sa na tvorbe kyseliny žlčovej, spolupodiela sa na metabolizme esenciálnych mastných kyselín, podieľa sa na tvorbe červených krviniek, nukleových kyselín a protilátok, je dôležitý počas tehotenstva a pre rast detí, zabraňuje kôrnateniu ciev, vysušuje mastnú pleť, a obmedzuje tvorbu lupín.
  • Príznaky nedostatku vitamínu B6: Dochádza k metabolickým poruchám v syntéze bielkovín a tukov, pričom je podráždená pokožka, pozdĺžne ryhy na nechtoch, neschopnosť opáliť sa a precitlivenosť na slnko, zápaly jazyka a popraskanie pier, strnulé končatiny, kŕče u detí, depresie, stres a záchvaty ako pri epilepsii, hypoglykémia, cukrovka, strata chuti do jedla, zvýšený cholesterol, obličkové kamene, reumatizmus, alergie, chudokrvnosť, opuchy, črevné ťažkosti, únava, vyčerpanosť, zvýšená náchylnosť na infekcie.
  • Zdroje vitamínu B6: pšeničné otruby, obilniny, avokádo, zemiaky, strukoviny, zelenina.

Doplňte si vitamíny aj pomocou v akcii “Produkt dňa” v týždni od 19.11. do 24.11.2018.

Spracované podľa zdrojov z internetu.

Tento obsah bol zaradený v rady a návody. Zálohujte si trvalý odkaz.