Ženšen spomaľuje starnutie

Jeden z prípravkov, ktoré sme tento týždeň pripravili v akciovej ponuke Daruj zdravie pod stromček – Produkt dňa je aj Pharmaton Geriavit. Tento predstavuje zmes multivitamínov a ženšenu. Viete o blahodárnych účinkoch tejto rastliny?

Čo je ženšen?

Mnohými tisícročiami preverená, až mýtická bylina Panax ginseng C.A.Meyer, ženšen pravý, prospieva mysli i telu. Názov tejto úžasnej byliny je odvodený od tvaru koreňa a od všestranného účinku na ľudský organizmus – od slov „človek“ a „život“ (v čínštine ren – človek vyslovuje sa žien a shen – veľa významov, tu život, vyslovuje sa šen).

V minulosti bol v Ázii dostupný hlavne pre aristokraciu, v určitom období len pre cisársku rodinu v Číne a trest za nelegálne zber bol ten najvyšší – statie na mieste. Dnes môžete zakúpiť veľmi kvalitný pravý ženšen aj v Európe a je dostupný každému.

Hlavnou zdraviu prospešnou časťou ženšenu, tejto drobnej byliny horských lesov, je koreň, obsahujúci silné látky (adaptogény – ginsenoidy, ďalej saponíny atď.) Pôsobiace proti stresu, na imunitu, posilňujúce ako telo, tak myseľ.

Účinky ženšenu

Rôzne časti byliny obsahujú rôzne účinné látky. Hlavný koreň posilňuje najmä imunitu a zlepšuje odolnosť voči stresu, drobné korienky pôsobia na celkovú revitalizáciu. Obe časti spoločne potom spomaľujú proces starnutia, zlepšujú myslenie a pamäť, zvyšujú energiu organizmu, spomaľujú proces starnutia. Nadzemná časť ženšenu, najmä kvety a stonka, regulujú krvný tlak a hladinu cukru.

Ženšen nie je žiadne placebo a existuje množstvo výskumov aj štúdií, ktoré potvrdzujú jeho pozitívne účinky. Najdôležitejší je jeho vplyv na nervový systém a z toho vyplývajúce poruchy zdravia či zdravotné problémy.

Toto sú najvýznamnejšie pozitívne a priaznivé účinky rastliny na náš organizmus:

Ženšen ako adaptogén: Jeden z najdôležitejších účinkov tejto rastliny je, že pomáha organizmu zvyšovať odolnosť pri kritických a stresových situáciách. Je to najmä vtedy, ak dochádza k nadmernej fyzickej či psychickej záťaži. Takto funguje ženšen napríklad pri únave, strese, intoxikácii a samozrejme aj v prípade, ak je potrebné zlepšiť imunitu.

Ženšen ako prostriedok prevencie: Vďaka desiatkam užitočných látok sa bylinka využívala a aj využíva ako prírodný prostriedok. Je to v rámci prevencie niektorých známych civilizačných ochorení. Ide napríklad o ochorenia srdca, ciev alebo pri prevencii voči vysokého krvného tlaku. Pôsobí aj pri nespavosti a poruchách spánku, pri zažívacích problémoch a nadváhe. Zaujímavý je aj vplyv pri zlepšení plodnosti alebo pri auto imunitných ochoreniach a sennej nádche.

Únava, stres a nervový systém: Viaceré klinické štúdie ukazujú, že ženšen pomáha prekonať chronickú a dlhodobú únavu z vyčerpania. Znižuje stres alebo dokonca niektorým druhom stresu úplne zabraňuje. Má tiež priaznivý vplyv na centrálny nervový systém a niektoré jeho poruchy.

Vysoký krvný tlak: Ak trpíte hypertenziou, čiže zvýšeným krvným tlakom, užívanie ženšenu vám naozaj môže pomôcť. Dôležité je, že ženšen jednak krvný tlak znormalizuje, ale zároveň predchádza artérioskleróze. Kontroluje aj hladinu cholesterolu krvi, vďaka čomu pôsobí pozitívne na celú obehovú sústavu a činnosť srdca.

Imunitné a protizápalové účinky: Ženšen má priaznivý vplyv na obranyschopnosť organizmu a na zlepšenie odolnosti. To je najmä voči infekčným baktériam. Mnoho panaxozidov, ktoré ženšen obsahuje, navyše pôsobia aj proti zápalom, najmä proti ich chronickej forme.

Dlhodobo potom ženšen zlepšuje kvalitu života tým, že odstraňuje negatívne dopady stresu, navodzuje pocit sily a zdravia, pôsobí ako antioxidant, zlepšuje pamäť, posilňuje imunitný systém. V neposlednom rade zlepšuje libido a potenciu. Tiež pôsobí proti únave a to veľmi výrazne a na dlhšiu dobu.

U mužov výrazne zvyšuje fyzickú silu, u žien sú výrazne viditeľné omladzovacie účinky.

Ženšen obsahuje prípravok Pharmaton Geriavit. Viac o prípravku na príbalovom letáku.

Pozrite si celú ponuku našej akcie Daruj zdravie pod stromčke – Produkt dňa v týždni od 10. do 16. decembra 2018.

spracované podľa internetu

Tento obsah bol zaradený v bylinky, rady a návody. Zálohujte si trvalý odkaz.