Čo treba vedieť pri výbere tlakomeru

Dobrým tipom na výber darčeka pod stromček môže byť aj tlakomer. S vysokým alebo nízkym tlakom sa trápi veľké percento populácie seniorov. Pomocou tlakomeru a pravidelného merania môže každý dostať pod kontrolu aj tento problém.

Ako vybrať tlakomer

Pri výbere každého jedného výrobku treba prihliadať na pár základných vecí, tlakomery nie sú výnimkou. Aj ich výber podlieha zodpovedaniu si niekoľkých otázok a braniu na zreteľ niekoľkých parametrov. V prvom rade je dobré si uvedomiť, koľko chcete doň investovať, aký typ tlakomera hľadáte, či spôsob merania.

Typy tlakomerov

Stále nájdete na trhu aj mechanické tlakomery, ale prevažuje ponuka poloautomatických a digitálnych tlakomerov. Keďže mechanické ortuťové sú z trhov stiahnuté pre voľný predaj jednotlivcom, k takému tlakomeru sa už najskôr ani nedostanete. Okrem toho je pri meraní na ortuťovom tlakomeri potrebná určitá znalosť spôsobu merania.

  • Mechanické tlakomery: Už desaťročia sa tento typ tlakomeru považuje za spoľahlivý. Hodnota sa pri meraní na takomto type tlakomera určuje na základe analógového ciferníka s ručičkou. Najprv treba napumpovať manžetu (rukáv) a následne si za pomoci fonendoskopu vypočuť tlkot srdca. Na ciferníku potom treba sledovať, na akej hodnote sa vaše srdce ozve. Existujú takisto aj ortuťové merače, ktoré sa však postupne z praxe vytrácajú.
  • Automatické tlakomery: Digitálne tlakomery disponujú displejom, na ktorom sa zobrazujú hodnoty vášho krvného tlaku. Tieto tlakomery ovládate jednoduchými stlačeniami tlačidiel. Fungujú plne automaticky – napumpujú manžetu a po pár sekundách vám zobrazia výsledok. Digitálne tlakomery sú buď poháňané batériou, alebo sú napojené priamo do siete. Z hľadiska ovládania i funkčnosti sú považované za najlepšie tlakomery.
  • Poloautomatické tlakomery: Ide o kombináciu digitálneho a mechanického tlakomeru. Manžetu pumpujete stlačeniami pumpičky (balónika) sami, priebeh merania sa zobrazuje na digitálnom displeji.

Spôsob merania

Merania môžete robiť dvomi spôsobmi upnutia manžety podľa toho, o aký tlakomer ide.

  • Meranie na zápästí: Tlakomery s upnutím manžety na zápästie sú vhodné pre športovcov, pre meranie pred a po výkone. Namerané hodnoty sú však skôr orientačné a vhodné sú preto pre ľudí, ktorí nemajú vážne problémy s tlakom a na meranie pri športových aktivitách. Ich výhodou je nízka cena a malé rozmery aj hmotnosť, sú ľahko prenosné.
  • Meranie na ramene: Tlakomery s upnutím manžety na rameno sú presnejšie v meraní a lepšie funkčne vybavené. Vhodné sú pre ľudí s problémami s tlakom, ktorí potrebujú čo najpresnejšie meranie. Nevýhodou je trochu vyššia cena a väčšie rozmery, aj keď aj pri týchto tlakomeroch už nájdete modely s veľmi kompaktnými rozmermi vhodné aj na časte prenášanie.

Dĺžka manžety

V balení s tlakomerom nájdete aj manžetu, tie sú rôznej dĺžky. Preto si vyberajte manžetu vhodnú podľa svojho obvodu paže. Štandardná manžeta je pre obvod ramena od 22 do 42 cm. Ak máte hrubšie paže, prípadne ste obéznejší, vyberte si dlhšiu manžetu. Tlakomery sú v ponuke zväčša vo viacerých variantoch veľkosti manžety.

Zdroj napájania

Ide o spôsob, akým zariadenie získava energiu pre svoj chod. Automatické a poloautomatické tlakomery majú najčastejšie batériu – buď vymeniteľnú, alebo dobíjaciu. Niektoré však fungujú na elektrinu, čiže musia byť pripojené do siete. Tieto zariadenia oceníte v prípade, že si tlak potrebujete merať v pravidelných intervaloch, nebudete sa musieť obávať skreslených hodnôt.

Funkcie tlakomerov

Pri tlakomeroch sú základné funkcie rovnaké, pre meranie systolického a diastolického tlaku plus meranie pulzu. Niektoré tlakomery môžu mať pamäť pre uloženie záznamov meraní pre jednu aj dve osoby zvlášť. Pri takejto funkcii tlakomer vyhodnotí aj priemerný tlak z posledných zaznamenaných meraní. Stretnúť sa môžete s tlakomerom, ktorý môžete pripojiť k PC a pomocou programu máte detailný prehľad a záznam môžete dokonca zaslať aj emailom svojmu lekárovi.

Pri niektorých sa môžete strentúť aj s detekciou pohybu. Meranie krvného tlaku prebehne vďaka tejto funkcii v správnej polohe a aj za správnych podmienok. V prípade, že ste počas merania urobili pohyb, prípadne ste vykonávali činnosť (rozprávanie, kašeľ), ktorá môže ovplyvniť meranie, kontrolka vás na to upozorní.

spracované podľa internetu – Najlepšie tlakomery 2018

Tlakomer Omron M3 si môžete zakúpiť ako jeden z produktov v akciovej ponuke produkt dňa v týždni od 17. do 22. 12. 2018.

Tento obsah bol zaradený v akcie a produkty, rady a návody. Zálohujte si trvalý odkaz.