Echinacea – bylinná pomocníčka pri podpore imunity

Echinacea je krásna kvetina, ktorú na Slovensku bežne pestujeme v záhradkách ako ozdobnú rastlinu tmavoružovej farby.  Je však nie len krásna, ale aj veľmi užitočná liečivka, je doslova zázrakom prírody. Celkovo existuje deväť druhov rodu Echinacea, z ktorých za  najliečivejšiu sa považuje práve Echinacea purpurová .

Je to liečivá bylinka z čeľade astrovité. V našich podmienkach sa prirodzene nevyskytuje. Jej domovinou je východ a stred Severnej Ameriky. Rastliny môžu dorastať až do 150cm. Ide o nenáročnú bylinku, ktorá sa ľahko udomácni. Bežne sa pestuje v slnečných záhradách. Zbiera sa všetko od koreňa, cez byľ a listy až po kvety.

Echinacea purpurová je v prvom rade pomocou pre systém obranyschopnosti ľudského tela, ale tu jej pomoc a možné pozitívne účinky  nekončia.

Echinacea pôsobí priaznivo

  • pri infekciách dýchacích ciest,
  • kožných ochoreniach,
  • ale skúma sa aj jej význam  pri  protirakovinových účinkoch.

Echinacea obsahuje rôzne  aktívne látky vrátane fenolových zlúčenín ako je kyselina citrónová, kávová, polysacharidy ale najmä echinaceín. Toto je látka s  výrazným pozitívnym účinkom na ľudskú imunitu.

Ďalšie benefity možno pripísať prítomnosti flavoidov, trieslovín, silíc, inulínu, sterolov a mnohých ďalších chemických látok.

Tieto účinné látky priamo a významne ovplyvňujú procesy imunitného systému. Jej účinky sú zjavné ako v procese prevencie tak aj v procese liečby ochorení.

  • Echinacea zvyšuje produkciu bielych krviniek v tele a tie sú prvými bojovníkmi proti  virózam a bakteriálnym infekciám.
  • Látky obsiahnuté v tejto bylinke znižujú zápal a pôsobia proti bolesti .Z tohto dôvodu sa Echinacea často odporúča aj ako podporná liečba pri bolesti kĺbov.
  • Olej z Echinacey sa aplikuje na zápalové ochorenia kože, ale napríklad aj na slnkom spálenú pokožku. Používa sa tiež pri liečbe chronických kožných ochorení ako je psoriáza alebo ekzém. Pomáha hojeniu  a  znižuje riziko napadnutia rán baktériami alebo vírusmi.  
  • Echinacea rozširuje dýchacie cesty, je teda užitočná liečbe bronchitídy.Znižuje podráždenie dýchacích ciest a znižuje ukladanie hlienu a tým napomáha ich uzdraveniu.  
  • Echinacea nielen podporuje a prebúdza imunitný systém,  ale aj  urýchľuje zotavovanie a hojenie rán . Urýchľuje tvorbu nových kožných buniek.

Tento obsah bol zaradený v bylinky, imunita, rady a návody. Zálohujte si trvalý odkaz.