ZAOSTRENÉ NA POKOŽKU – rady dematologičky pre zdravú a krásnu pleť

Dermatologička MUDr. Ľudmila LIPKOVÁ z Ústavu lekárskej kozmetiky v Bratislave nám odpovedala na otázky ohľadne odličovania a citlivej pokožky.

Pani doktorka, prečo je dôležité odličovanie pleti?

Krásna pokožka je vonkajším odrazom nášho vnútorného zdravia a zodpovedajúcej každodennej starostlivosti. Pravidelným odličovaním, či už používate make-up alebo nie, odstraňujete nečistoty, zvyšky krému, prípadne make- upu a maz z povrchu pokožky, a tým predchádzate zaneseniu nečistôt, upchatiu pórov a udržiavate si zdravý a svieži vzhľadu vašej pleti.

Je nutné pleť odličovať ráno aj večer?

Pokožku by sme mali odličovať pravidelne ráno aj večer. Proces regenerácie je najaktívnejší práve v noci, takže večer potrebujeme odstrániť z pleti nečistoty, ktoré sa na nej počas dňa usadili, zmiešané prípadne s make-upom, aby sme ju pripravili na nanesenie nočnej starostlivosti a ráno očistíme z pleti zase nevstrebané zvyšky krému a maz.

Je vhodné vyberať si čistiace produkty podľa typu pleti?

Áno, každý typ pleti potrebuje špecifickú starostlivosť s vhodnými prípravkami určenými na konkrétny typ pleti.

Je vhodné na čistenie a odličovanie pleti používať vodu alebo mydlo? Čo si myslíte o prípravkoch s obsahom alkoholu?

Použitie vody a mydla na čistenie a odličovanie pleti nie je vhodné, pretože ničí prirodzenú ochrannú vrstvu na povrchu pokožky, vysušuje ju a dráždi. Tak isto nie sú vhodné prípravky s obsahom alkoholu, ktoré tiež pleť nadmerne vysušujú a podporujú tvorbu ďalšieho mazu.

V čom je špecifická citlivá pokožka?

Citlivá pokožka sa ľahko podráždi a sčervená, často vzniká pocit napätia, pálenia alebo svrbenia.

Čo je najvhodnejšie na odličovanie citlivej pokožky, aby sme ju zbytočne nedráždili?

Najvhodnejšie na odličovanie citlivej pokožky sú prípravky určené na citlivú pokožku, najlepšie micelárna voda na citlivú pleť, ktorá ľahko a dokonale pleť očistí bez toho, aby ju vysušila a podráždila.

Akým zložkám v produktoch na odličovanie citlivej pleti je potrebné sa vyvarovať a prečo?

Produkty na odličovanie citlivej pleti by nemali obsahovať mydlo, alkohol, parfum a iné dráždivé látky.

Čím si máme odličovať oči?

Oči by sme si mali odličovať prípravkami špeciálne určenými na aplikáciu na jemnú kožu v okolí očí, ktoré oči nedráždia a tým sa vyhneme ich začervenaniu, slzeniu a páleniu. Najlepším riešením je micelárna voda, ktorá sa dá použiť na odlíčenie celej tváre a súčasne aj očí.

V čom je výhoda micelárnej vody?

Micelárna voda, nazvaná podľa zhluku molekúl, tzv. miciel, nahrádza pleťové mlieko, pleťovú vodu aj odličovač očí, tým šetrí aj náš čas a peniaze, odstraňuje aj vodeodolný make-up, pokožku ľahko jemne čistí a odličuje a zároveň upokojí a rehydratuje. Podľa typu pleti je dobré použiť micelárnu vodu na citlivú pokožku, na pleť so sklonom k začervenaniu, prípadne na mastnú a zmiešanú pokožku.

Je potrebné kombinovať micelárnu vodu s odličovacím mliekom?

Nie, micelárna voda sa používa samostatne a neoplachuje sa.

Niekedy majú ženy pocit, že sa im ťažko odstraňuje vodeodolný make-up. Čím ho najlepšie odstrániť a nepodráždiť tým citlivú pokožku a oči?

Najvhodnejšie na odstránenie vodeodolného make-upu je micelárna voda, ktorá nedráždi pokožku ani očné okolie a oči.

Ďalšie dobré rady v starostlivosti o pokožku nájdete na blogu spoločnosti Bioderma z ktorého sme prebrali aj tento rozhovor alebo na facebookovej stránke spoločnosti Bioderma.

Máte otázky ohľadne kozmetiky Bioderma? Rada vám poradí lekárnička Evka v našej lekárni alebo sa môžete spýtať expertky Olivie na facebook messengri m.me/oliviabiodermask 

V našej lekárni nájdete kompletný sortiment zdravej kozmetiky značky Bioderma. V rámci predvianočnej kampane „Daruj zdravie pod stromček“ vám v týždni od 3.  do 8. decembra ponúkame každý deň zľavu 10 percent na niekoľko produktov z jednej produktovej rady. Čo sme pre vás pripravili nájdete aj v letáku „Produkt dňa“.

Tento obsah bol zaradený v zdravá kozmetika a označkovaný ako , . Zálohujte si trvalý odkaz.