Ako si uľaviť na jar od alergie

Po studenej zime  bez slnka čakáme s nádejou na jar – na slnko, kvety, vôňu zeme… Túto  príjemnú rozprávku však mnohým kazí prízrak alergie. Prílev energie nám stopne svrbenie nosa, kýchanie, kašlanie, nádcha. Razom je všetko pozitívne preč…. A predsa by sme radi išli von, tešili sa z prejavov prebudeného života.

Ako si pomôcť?

Pre dlhodobú liečbu určite potrebujeme odborníka, zájdite k lekárovi. Pre prvú pomoc si však v mnohom vystačíme aj sami.

Prvé kroky sú režimové opatrenia.

Svoj denný režim pripravíme na toto zaťažujúce obdobie. Pomôže nám kvalitný vysávač a utieranie plôch na mokro. Tiež treba zvážiť možnosti sušenia prádla nejakým iným spôsobom ako  voľne  a ešte k tomu  počas noci. Takto vysušené oblečenie a bielizeň nachytá množstvo dráždivých peľov.

Počas pobytu vonku  pomáha nosiť pokrývku hlavy a okuliare, ktoré po príchode dnu zložíme a s nimi zložíme i veľké množstvo alergénov, inak by sa nám usadili na tvári, v očiach, vo vlasoch.  Pre mnohých však nie je celkom reálne možné chodiť  vonku s klobúkom či šiltovkou, preto si treba častejšie umyť vlasy, tvár. Pomôže i prejsť si po vlasoch mokrou rukou.  Aspoň v  exponovanom období si prezliekať oblečenie na von a doma.

V období peľovej alergie sa mnohým alergikom aktivizuje tzv. krížna  alergia. Je to alergická rekcia spôsobená niečím iným ako samotným alergénom. Väčšinou ide o alergickú reakciu na nejaké ovocie či zeleninu, hoci človek na to konkrétne jedlo vlastne ani nie je alergický. Napríklad v čase kvitnutia prvých  jarných stromov – jelše, liesky brezy, sa objavuje krížna alergia na jablká. Brezový alergik, ktorý si pochutnáva na jablkách v čase kvitnutia týchto stromov, si prejavy svojej alergie môže výrazne zhoršiť, hoci inokedy môže jesť jablká a nič sa nestane.

Čo okrem návštevy lekára a režimových opatrení?

V lekárni je možné kúpiť si aj voľnopredajné lieky na alergiu,  toto riešenie by však malo byť naozaj len krajným riešením. Nasadzovanie liekov patrí do rúk odborníkom.

A predsa – máme pomerne veľa možností, ako si pomôcť zmierniť  príznaky alergie.

Udržujme sliznice dýchacieho systému hydratované a najmä čisté – Pomôžu nám roztoky slanej / morskej vody, vynikajúcou pomocou sú roztoky určené pre vyplachovanie nosa pomocou nosovej konvičky. Ak sa na túto metódu pozeráte s nevôľou a dokonca možno s obavami, vedzte, že vyplachovať nos dokážu aj maličké deti. Dokonca mladšie ako tri roky. Nos je prvé miesto, kadiaľ alergény vstupujú do dýchacej sústavy, preto čistý nos znamená obrovskú úľavu.

K slaným roztokom prípadne pridajte olej vhodný na pomoc suchej, poškodenej a popraskanej sliznice.

Ak alergia zasahuje nižšie dýchacie cesty, účinne a pomerne jednoducho pomôže inhalovanie pomocou inhalátorov. Na našom trhu je široký výber inhalátorov použiteľných pre každý vek človeka. Jemný aerosol preniká do najhlbších útrob dýchania, priedušky sa očisťujú, hlieny sa rozpúšťajú, človek  dokáže vykašľať a vyčistiť úspešnejšie i za pomoci menšieho  alebo i nijakého množstva liekov.

Jar je krásna, plná života a na jarné problémy existuje účinná pomoc. Aby sme vám umožnili vyskúšať si niektoré z týchto rád, pripravili sme pre vás na týždeň od 1.4. do 6.4. akciovú ponuku so zľavami na produkty na čistenie a zvýšenie komfortu dýchacích slizníc.

Fotka Lekáreň Muškát, Pezinok.

Tento obsah bol zaradený v alergie, rady a návody. Zálohujte si trvalý odkaz.