Vitamíny a prvky pre tehotenstvo

Byť ženou v každom veku môže byť krásne a súčasne veľmi náročné. Ani malé dievčatká to nemajú ľahké. S pribúdajúcimi rokmi sa situácia ešte komplikuje.

Hormonálne zmeny v zrenia prinášajú nie len rast do krásy ale aj problémy s pokožkou, neistotu až vnútornú labilitu.  Mladá žena sa zvyčajne chce páčiť – sebe i iným, na kultivovanom vzhľade – na kvalite vlasov, nechtov i pokožky záleží. V tomto životnom období každý  podáva obrovské výkony v škole alebo v práci  (alebo oboje naraz), stres na pohode ani zdraví nepridáva.  Niekedy ani  pestrá strava nie je dostatočne pestrá na doplnenie všetkých potrebných vitamínov a minerálov. V takom prípade je vhodné siahnuť po kvalitných a s ohľadom  na vek i aktivity vhodných doplnkoch výživy.

Tehotenstvo je jedno z najkrajších období každej ženy. Začiatky nebývajú úplne hladké … stále viac párov má problém počať dieťatko. Ovulačné i tehotenské testy sú výborným pomocníkom.

Pred plánovaným tehotenstvom a v prvom trimestri tehotenstva sú  vhodné tablety s obsahom vitamínov a minerálov, obzvlášť s obsahom kyseliny listovej .

Prípravy na bábätko sú v plnom prúde, avšak zabúdať by budúce mamičky nemali ani samy na seba. Duševná pohoda, pokoj, odpočinok a dostatočný spánok sú najlepším základom pre vyvíjajúce sa dieťatko.   

Počatie i tehotenstvo sú normálnym javom a prejavom zdravia, tehotná, nie je pacientkou., nepotrebuje žiadne „lieky“, pokiaľ tehotenstvo prebieha normálne. Napriek tomu je dobré myslieť na to, že nežijeme svoj život tak úplne v zhode s prírodou, že životné tempo na každého kladie vysoké nároky, že naša strava nie je ideálna… potom je dobré porozmýšľať, ktoré vitamíny a minerály potrebujeme, či ich máme v tomto období naozaj dostatok a či ich netreba zámerne doplniť. Lebo, ako hovorili naše mamy: Bábätko si vezme, čo mu treba.“…. bábätko si vezme, ale aby mame nechýbalo…. Takže: Čo nám treba?

KYSELINA LISTOVÁ (FOLACIN)

Je veľmi dôležitá pri počatí a najmä pri prvých troch mesiacoch tehotenstva, kedy sa vyvíja základ všetkých orgánov dieťatka a naujmä neurálneho systému. Dostatok kyseliny listovej  znižuje pravdepodobnosť vrodených vývojových vád, poruchy placentárne výživy, rázštepy, zaostávanie vnútromaternicového vývinu, predčasný pôrod.

Kde ju nájdeme: v listovej zelenine, brokolici, špenáte, šaláte, špargli, fazuli, paradajkách, hrášku, v červenej repe, ale aj v citrusoch a šťavách, malinách, čučoriedkach, sóji, sójovej múke, arašidoch, vlašských i lieskových orechoch, keli, obilninách, orechoch a strukovinách, vajciach

VÁPNIK (KALCIUM)

Dieťatko potrebuje pre svoj vývoj veľa vápnika, využije ho najmä na tvorbu zdravých kostí, zubov, ale aj svalov, nervov a obehového systému. Potrebný je aj pri zrážaní krvi. Nedostatok vápnika sa v tele matky prejaví na kostiach, je však dôležitý aj pre tvorbu materského mlieka.

Kde ho nájdeme: bohatým zdrojom je trstinová melasa, ale nájdeme ho aj v mlieku, jogurte, sójovom mlieku, sójových bôboch, špenáte, brokolici, figách či obilninách

ŽELEZO

Je dôležitou zložkou organizmu, podieľa sa na výrobe energie. Všetky obdobia v živote ženy sú rovnako náročné na železo. Počas menštruačných cyklov dochádza k jeho vyplavovaniu podľa intenzity cyklu, počas tehotenstva a kojenia ho zase treba dopĺňať kvôli dieťatku.  Mnohé poznáme, že v záverečnom trimestri dostaneme u lekára predpis na tabletky s obsahom železa.
Železo sa prirodzene nachádza v rôznych potravinách, ak ho však má byť telo schopné spracovať, potrebuje súčasne i vitamín C.

Kde ho nájdeme: v riasách, sézamových semienkach (tekvicové, slnečnicové), v mandliach, orechoch, sójovej múke, bielej fazuli, šošovici, špenáte, chlorelle, zelenom jačmeni, trstinovej melase a listovej zelenine. Čierny čaj a káva znižujú schopnosť tela prijímať železo zo stravy.

VITAMÍN D

Získame ho zo slnečného žiarenia, tak si užite slniečko – ale ROZUMNE.

Kde ho nájdeme: v rybách (losos, makrela, sleď), vajciach, masle. V zimných mesiacoch by sme mali myslieť na ich doplnok.

VITAMÍN E

Je tiež nazývaný aj vitamín plodnosti. Jeho nedostatok znižuje plodnosť ako u mužov, tak u žien. Pomáha predchádzať samovoľným potratov.

Má tiež  močopudné účinky čím znižuje krvný tlak, čo pre tehotné býva dosť problém. Existujú však odborné štúdie, ktoré tvrdia, žeby vo väčšom množstve mal vitamín E pomôcť ženám, ktoré majú problém donosiť dieťatko.

Kde ho nájdeme: v obilných klíčkoch, orieškoch a rastlinných olejoch.

VITAMÍN C

Najznámejší vitamín C je nepostrádateľný pre život a udržanie zdravého imunitného systému. Siahať po ňom by sme však nemali len v čase chrípkových ochorení, ale aj počas tehotenstva. Pomáha tvoriť kolagén, ktorý chráni tkanivá pred poškodením. Okrem toho pomáha telu vstrebávať železo. 

Kde ho nájdeme: v šípkach, citrusoch, papáji, čiernych ríbezliach, jahodách, kiwi, brusniciach, zemiakoch, paradajkách, brokolici, karfiole alebo špenáte.

JÓD

Je dôležitým prvkom v tehotenstve a dopĺňať by ho mali aj dojčiace ženy. V období tehotenstva a v raných fázach života dieťaťa môže dokonca viesť k vážnemu a trvalému poškodeniu vývoja centrálnej nervovej sústavy. Nedostatok jódu môže ovplyvniť správny duševný a telesný vývoj s následnými problémami pri učení a chápaní.

Kde ho nájdeme: morské riasy, ľanové semiačka, morské ryby, plody mora.

ZINOK

Je potrebný pre fungovanie pohlavných orgánov,  podporuje imunitný systém, potláča infekcie a urýchľuje hojenie rán. Pomáha produkovať inzulín a enzýmy. Zároveň je potrebný pri syntéze DNA a vytváraní nových tkanív a buniek, čím sa stáva nevyhnutnou látkou pre správny rast a rozvoj v detstve.

Kde ho nájdeme: v červenom mäse, hydine, fazuli, orechoch, celých zrnách, mliečnych výrobkoch, pšeničných klíčkoch, vajciach, hubách.

MEĎ

Že meď je pre telo dôležitá, sa veľmi  nehovorí, ale je nevyhnutná pre tvorbu červených krviniek. Počas tehotenstva pomáha tvoriť obehový cievny systém dieťaťka, prispieva k správnemu vývinu kostry a nervového systému.

Kde ju nájdeme: potraviny bohaté na meď sú čokoláda, špenát, pražené tekvicové  semienka, kešu, lieskové oriešky, v cíceri či fazuli.

B vitamíny

Ide o  komplex vitamínov B1, B2, B3, B5, B6, B9 (Kyselina listová) a B12 a ich nedostatok v tele zbadáme vtedy, ak máme častejšie problémy s ekzémami, akné či aftami. Prejaviť sa môže aj nespavosťou, únavou a celkovou nechuťou k vykonávániu fyzickej aktivity.

V druhom a treťom trimestri je príjemným spoločníkom tehotenský ošetrujúci olej zabraňujúci vzniku strií.   Prípadne  i olej vhodný na masáž hrádze.

Vždy, ale v tehotenstve obzvlášť, je dôležité dostatočne a vhodne piť, v lekárni máme čaje a pre budúce mamičky.

Tento obsah bol zaradený v rady a návody. Zálohujte si trvalý odkaz.